Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι ελλείψεις γιγαντώνουν την απαξίωση

Στο νοσοκομείο περιόδευσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ
Κινητοποίηση ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση κλινών, κλινικών, την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, την επόμενη Τρίτη 18 Σεπτέμβρη. Με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου και εργαζόμενους του νοσοκομείου συναντήθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ και έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μετά την ένταξή του στο ΕΣΥ από τον Ιούνιο του 2011, αλλά και για την απόφασή τους αγωνιστικά να υπερασπιστούν το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού σε σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Ηδη έχουν απευθυνθεί στους φορείς της περιοχής αλλά και στους Συλλόγους Νεφροπαθών, Διαβητικών, στο Σωματείο Συνταξιούχων και τους καλούν να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Το Νοσοκομείο «Παναγία» στεγάζεται σε κτίριο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ομίλου EUROMEDICA. Η σύμβαση μίσθωσης (320.000 ευρώ το μήνα - περιλαμβάνει μισθοδοσία, σίτιση, καθαριότητα, λοιπά λειτουργικά έξοδα) έληξε τον Απρίλη και από τότε κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Στο πλαίσιο της ενιαίας διοίκησής του με το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το «Παναγία» άρχισε ήδη να αποδυναμώνεται περαιτέρω. Πριν την ενοποίηση έφυγε αρκετό προσωπικό και νοσηλευτικό και διοικητικό προς τον σημερινό ΕΟΠΥΥ (τότε ΙΚΑ). Τμήματα του νοσοκομείου άρχισαν να μεταφέρονται στον «Αγιο Παύλο» όπως π.χ. το τμήμα Ραδιοϊσοτόπων, ενώ υπάρχει ενδοκρινολογική κλινική. Το Αιματολογικό συρρικνώνεται καθώς του άφησαν να κάνει μόνο γενικές εξετάσεις αίματος και απλές αιμοληψίες και έστειλαν τις βιοχημικές εξετάσεις στον «Αγιο Παύλο».
Στο νοσοκομείο λειτουργούν καταξιωμένες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική, καρδιολογική κλπ.) και ιατρεία, μονάδα τεχνητού νεφρού με 20 καρέκλες, τμήμα Λιθοτριψίας, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετεί 135 ασθενείς το μήνα, ουρολογική κλινική με μεγάλο αριθμό ασθενών, ουροδυναμικό εργαστήριο και ενδοκρινολογική κλινική.
Συνολικά απασχολούνται περίπου 150 γιατροί και 120 νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν τη λειτουργία όλων των κλινικών, ιατρείων, εργαστηρίων και 210 κλινών. Από τους 150 γιατρούς, μόλις οι 24 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι υπόλοιποι είναι αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι.
Αποδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς αποτελεί η λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού. Εξυπηρετούνται 65 ασθενείς και γίνονται περίπου 900 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Σ' αυτή τη μονάδα απασχολούνται 15 νοσηλευτές στους οποίους οφείλονται ρεπό και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι κανονικές άδειες του 2012.
Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο έφτασε να χρωστά σε νοσηλευτές μέχρι και 640 ρεπό.
Τα χειρουργεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών και γιατρών. Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν μετά βίας οι 3, ενώ έχει αυξηθεί και ο χρόνος των χειρουργείων.
Στο μεταξύ, απλήρωτοι από το Μάη είναι και οι 65 εργαζόμενοι (18 νοσηλευτές, το προσωπικό της κουζίνας, της καθαριότητας, τεχνικό προσωπικό) που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω του ομίλου EUROMEDICA και η απασχόλησή τους προβλέπεται από τη σύμβαση μίσθωσης.
Τέλος, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο «Παναγία» είναι έξω από τα τηλεφωνικά ραντεβού και τις λίστες των νοσοκομείων που εφημερεύουν, ενώ συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών και λειτουργεί κανονικά εξωτερικά ιατρεία.
Διέξοδος στη συσπείρωση για εργατική - λαϊκή εξουσία
Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και δεσμεύθηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τα προβλήματα του νοσοκομείου στη Βουλή και ταυτόχρονα θα συμβάλει ώστε να γίνουν γνωστά στο λαό με στόχο να κινητοποιηθεί στο πλευρό τους.
Σημείωσε ότι χρειάζεται αγώνας διαρκής και αποφασιστικός για να μπει φραγμός στην επικίνδυνη πολιτική που ασκείται στο χώρο της Υγείας και έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να αρχίσουν να σκέφτονται την πρόταση του ΚΚΕ και να μην τη φοβηθούν, καθώς είναι η μόνη που συμφέρει το λαό.
«Για το λαό διέξοδος από την κρίση σημαίνει να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, ανάμεσα σε αυτές και των λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Πρόνοια και Φάρμακο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.
Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Φαρμάκου».
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου