Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ 3/10


Η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος σε συνεργασία με το Π.Α.ΜΕ. και λοιπές Λαϊκές Επιτροπές θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση την Τετάρτη 3/10 στις 11:00, στην Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ενάντια στην επικείμενη παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του μας βρίσκει ενάντιους.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 1998, με τη συνένωση του Οργανισμού Υδρευσης (ήδη είχε μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία από το 1997) και του Οργανισμού Αποχέτευσης σε μια εταιρεία, την ΕΥΑΘ ΑΕ. Στη συνέχεια, το 2001, η ΕΥΑΘ ΑΕ μπήκε στο Χρηματιστήριο και ξεκινά και τυπικά η διαδικασία διανομής μετοχών σε επίδοξους επενδυτές. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε την πορεία ιδιωτικοποίησης με σπάσιμο των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ και δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, είσοδο εργολάβων και συμμετοχή πολυεθνικών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Από το 1998 που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού αυξήθηκαν κατά 320%. Την ίδια περίοδο ελλιπής ήταν η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών, ενώ υπήρξε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Παράλληλα μειώθηκε το προσωπικό από 800 σε 450 εργαζόμενους και παραδόθηκαν υπηρεσίες της ΕΥΑΘ σε εργολάβους (λειτουργία διυλιστηρίου και βιολογικού καθαρισμού, αποκατάσταση βλαβών, διανομή λογαριασμών κλπ). Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν επίθεση στα συλλογικά εργασιακά τους δικαιώματα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πολιτική διώξεων της εταιρείας.

Φέτος οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι «η εταιρία έχει μέσα στην κρίση κέρδη της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ ετησίως» και πρόσθεσαν ότι η αποκρατικοποίηση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην ποιότητα και στην τιμή του νερού. 
Εμείς να σημειώσουμε πως όταν αυτοσκοπός γίνεται το κέρδος (και η ιδιωτικοποίηση αυτό ακριβώς φέρνει), τότε αναπόφευκτα τα αποτελέσματα είναι τέτοια.

Το κεφάλαιο εποφθαλμιούσε ανέκαθεν επιχειρήσεις σαν την ΕΥΑΘ: απαραίτητο αγαθό το νερό για το λαό, άρα σίγουρα υπερκέρδη για τον ιδιοκτήτη κεφαλαιοκράτη. Τώρα με την κρίση η δίψα για ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Η κρίση στην ουσία πηγάζει από την αδυναμία του κεφαλαίου να αναπαραχθεί, δηλαδή από την αδυναμία να γίνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν κέρδη (η κινητήριος δύναμη στον καπιταλισμό) και αυτό εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που έχει επιτευχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι αυτό είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου τώρα περισσότερο από ποτέ, να βάλει χέρι σε κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις -όπως η ΕΥΑΘ- που θα του εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη, εις βάρος φυσικά του λαού.

Εμείς θεωρούμε πως το νερό πρέπει να είναι κοινωνική/συλλογική/δημόσια ιδιοκτησία και να παρέχεται στην κοινωνία για να καλύψει τις ανάγκες της και όχι εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού για επιχειρηματίες. Νερό από την κοινωνία για την κοινωνία!

Όλοι την Τετάρτη 3/10 στις 11:00 στην Ε.Υ.Α.Θ. (Εγνατία, στάση "καμάρα", απέναντι απ' το σιντριβάνι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου