Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο Ο.Α.Σ.Θ.

Νέες μεθόδους επιστρατεύει ο Ο.Α.Σ.Θ. για να αντιμετωπίσει τη "λαθρεπιβίβαση", όπως την αποκαλεί.
Στο προσεχές μέλλον, στα λεωφορεία "10" και "31" θα υπάρχουν μόνιμοι ελεγκτές, ενώ θα ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος επιβίβασης και αποβίβασης.
Η αποβίβαση θα γίνεται από την 3η και 4η είσοδο, ενώ η επιβίβαση από την 1η (που θα ελέγχεται από τον οδηγό) και τη 2η (που θα ελέγχεται από τον ελεγκτή), ώστε να αποτραπεί η είσοδος σε επιβάτες χωρίς εισιτήριο. Μάλιστα, σκοπεύουν να προωθήσουν τη μέθοδο αυτή και σε άλλες γραμμές, εφόσον αποδώσει.

Πιο δύσκολα τα πράγματα από 'δω και μπρος για όσους δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην υψηλή τιμή των εισιτηρίων. Γιατί προφανώς, το φαινόμενο "επιβάτης χωρίς εισιτήριο" προκύπτει κατά κύριο λόγο, από την αδυναμία μεγάλου μέρους του πληθυσμού να ανταπεξέλθει σε αυτό το έξοδο, ειδικά αν πρόκεται για ανέργους. Ακόμα και αν πρόκειται για εργαζόμενους όμως, με τους μισθούς των 500 ευρώ, τα χαράτσια, την υπέρογκη φορολόγηση και τις εξωφρενικές τιμές, θα δυσκολευτούν να δώσουν 0,80 για ένα εισιτήριο, πόσο μάλλον αν πρόκειται για άτομα που μετακινούνται καθημερινά κατ' ανάγκη. Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, πως ένας εργαζόμενος μετακινείται 25 φορες το μήνα από και προς τη δουλειά του, το κόστος είναι 40 ευρώ. Βαρύ! Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος επιβάτης θα σκεφτεί να το αποφύγει σήμερα που η κατάσταση είναι δύσκολη. Γι' αυτό και ο ΟΑΣΘ επιστρατεύει αυτές τις μεθόδους, για να αποθαρρύνει αυτή την αποφυγή. Στην ουσία πολύς κόσμος στερείται τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μετακίνησης, αναγκαζόμενος να μετακινείται με τα πόδια. Ο Ο.Α.Σ.Θ. όμως δεν ενδιαφέρεται για τον επιβάτη, αλλά για τα κέρδη του.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος, όπως και άλλες Λαϊκές Επιτροπές, έχουν πρωτοστατήσει στη διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επιβάτες που αδυνατούσαν να πληρώσουν εισιτήριο. Συστηματικά γίνονται παρεμβάσεις στα γραφεία του Ο.Α.Σ.Θ. και διαγράφονται πρόστιμα μαζικά. Μια κίνηση που φανερώνει πως η αλληλεγγύη είναι ένα από τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου