Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ...

Ας το αναφέρουμε και αυτό: στη Βουλγαρία, μετά από ακραίες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ο λογαριασμός υπερέβαινε το μέσο μισθό του εργαζόμενου ή ήταν και πολλαπλάσιος της μέσης σύνταξης, (τα τελευταία 10 χρόνια οι αυξήσεις ήταν πάνω από 200%), ο λαός ακολούθησε το δρόμο της δυναμικής και μαζικής κινητοποίησης. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (συνταξιούχων, εργαζομένων, μικρομεσαίων) πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας έχοντας σαν βασικό χαρακτηριστικό την επιμονή.

Το αποτέλεσμα: πρώτα η αποπομπή του υπουργού οικονομικών Ντιάνκοφ, με την οποία -ευτυχώς- ο λαός δεν "ψάρωσε" και συνέχισε τις κινητοποιήσεις του και δεύτερον η παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ στις 20 Φλεβάρη, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία να βρίσκεται εν όψει πρόωρων εκλογών (έχουν κανονιστεί για 12 Μάη). Επίσης την Τετάρτη η βουλγαρική Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% από τον ερχόμενο Μάρτη, σε μία άτσαλη προσπάθεια να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Ωστόσο, πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. 

Σε καμιά περίπτωση μια παραίτηση κυβέρνησης δε φέρνει την "άνοιξη". Σίγουρα όμως αποδεικνύεται  πως η αντίδραση μπορεί να δώσει κάποιο αποτέλεσμα και να έχουμε αλλαγή εξελίξεων.

Να τονίσουμε πως η ηλεκτροδότηση στη Βουλγαρία είναι ιδιωτική υπόθεση και ελέγχεται από τα εξής μονοπώλια: τις τσέχικες εταιρίες CEZ και ENERGO-PRO και την αυστριακή EVN. Ένα από τα συνθήματα των διαδηλώσεων ήταν "Εθνικοποίηση των εταιρειών ρεύματος". 
Εδώ στην Ελλάδα που η ΔΕΗ οδεύει προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση (και γι' αυτό το λόγο έχουμε και τις αυξήσεις στα τιμολόγια), θα παραδειγματιστούμε καθόλου από τους Βούλγαρους όσο αφορά το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της αντίδρασής τους ή θα κλαίμε τη μοίρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου