Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση γης, αγροτικών εκτάσεων, μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, μεθοδεύονται από τη συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση λεγόμενου «ενιαίου φόρου ακινήτων» που θα εφαρμόζεται από το 2014.

Το σχετικό νομοθέτημα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), χωρίς ωστόσο να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις που αναμένονται μέχρι τα τέλη του Ιούνη.

Προκειμένου να τους βγει ο λογαριασμός με τα νέα χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ το χρόνο επανέρχονται στο αρχικό «σενάριο» για τη φορολόγηση των πάντων ακόμη και για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των «κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών, με την επέκταση από το 2014 του φόρου που ισχύει σήμερα στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε αγροτικές εκτάσεις, σε περιοχές εκτός σχεδίου, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.

«Αν αρχίσουμε τις εξαιρέσεις δεν θα πληρώνει στο τέλος κανείς», είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα και το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που σκοπεύουν να εφαρμόσουν. Στο κεντρικό σενάριο είναι το χαράτσωμα της μικρής περιουσίας από το πρώτο ευρώ, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Τη φορολόγηση όλων των εδαφικών εκτάσεων, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς αφορολόγητο όριο, με βάση εκκίνησης τα τετραγωνικά μέτρα και με προσαύξηση ανάλογα με την αξία του ακινήτου. 

Κατ' αποκοπή χαράτσια ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κριτήρια προσαύξησης είναι η γεωγραφική θέση, αν είναι χέρσα ή καλλιεργούμενα, η απόσταση από τη θάλασσα, η πρόσβαση σε οδικά δίκτυα κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδιάζονται για αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται για την «οικοπεδική αξία» τους, δηλαδή σε όσα διαπιστώνεται η δυνατότητα «αξιοποίησης» και για άλλη χρήση, πέραν της αγροτικής! Και από το συγκεκριμένο προκύπτουν οι βλέψεις για συγκέντρωση γης, αλλά και για αλλαγές της χρήσης γης, με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη. Το πού στοχεύουν προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδότησε το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια που θέλουν να χαρατσώσουν χωρίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εξής κατηγορίες: 30 εκατ. ευρώ στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες, 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια, με τη σούμα να βγαίνει στα 75 εκατ. στρέμματα.

Στη λαϊκή στέγη, τα χαράτσια θα ξεκινούν από 1 ευρώ ανά τ.μ, και στη συνέχεια θα υπερδιπλασιάζονται με κριτήρια, όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, το οικοδομικό τετράγωνο κ.ά.

Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, μέσω της φορολογικής πολιτικής έχει και συνέχεια με την απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και που επίσης θα ισχύσουν από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος που ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος» των αγροτών, όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, δηλαδή με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν μέχρι φέτος για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους αγρότες.

(Πηγή: 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου