Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

19ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ...

Πολλοί ίσως μάθατε για το συμβάν με το 19χρονο στο Περιστέρι, στην Αθήνα:

Ο 19χρονος είχε επιβιβαστεί σε τρόλεϊ το βράδυ της Τρίτης χωρίς εισιτήριο, καθώς κατά τα λεγόμενά του ήταν άνεργος. Προκειμένου να γλιτώσει από τον ελεγκτή που ανέβηκε στο τρόλεϊ και το πρόστιμο που θα του επέβαλε, ο νεαρός πάτησε το κουμπί κινδύνου και πήδηξε από το όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι: μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης.

Δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο το πως διαδραματίστηκε το γεγονός. Κάποιοι αναφέρουν ότι υπήρξε έντονο επεισόδιο ανάμεσα στο νεαρό και τον ελεγκτή, ο οποίος ακούγεται πως ήταν αρκετά πιεστικός και απείλησε πως θα τον πάει στο τμήμα.

Πολλοί καταδικάζουν τον ελεγκτή για το συμβάν. Εμείς θα προτιμήσουμε να κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο βαθύτερα. Δεν λέμε βέβαια πως ο ελεγκτής δεν είχε ευθύνη σε περίπτωση που η συμπεριφορά του ήταν επιθετική και απειλητική και ενδεχομένως να δημιούργησε επιπλέον ανησυχία στο νεαρό. Να σημειώσουμε εδώ, πως οι ελεγκτές ωθούνται στο να λειτουργούν μ' αυτόν τον τρόπο, αφού έχουν οικονομικό bonus για κάθε πρόστιμο. Παρόλα αυτά το πρόβλημα είναι βαθύτερο:

Είναι η οικονομική εξαθλίωση που οδηγεί τον άνθρωπο να μη μπορεί να μετακινηθεί με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου και ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα πληρωμής προστίμου. Είναι η ανεργία, είναι τα χαμηλά εισοδήματα, είναι η φοροληστεία που μας επιβάλλεται, είναι με άλλα λόγια η καπιταλιστική οικονομία με βασική παράμετρό της το κέρδος, που μας οδηγεί σ' αυτή την κατάσταση.

Οπότε ας μην κοιτάμε το δέντρο, γιατί έτσι χάνουμε το δάσος. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και στις ρίζες του πρέπει να χτυπήσουμε.

Επί τη ευκαιρία θα αναφέρουμε ξανά πως οι Επιτροπές Ανέργων έχουν ως ένα από τα κύρια αιτήματά τους τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες. Στα πλαίσια αυτής της απαίτησης, επανειλημμένα έχουμε πρωτοστατήσει στο σβήσιμο προστίμων του ΟΑΣΘ σε ανέργους, φοιτητές και μαθητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Προσεχώς θα προγραμματιστεί κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ, Μπότσαρη με Παπαναστασίου για σβήσιμο προστίμων. Μείνετε "συντονισμένοι". Και φυσικά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ακλόνητα το αίτημα που έχουμε: δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες. Γιατί είναι απαράδεκτο άνθρωπος να χάνει τη ζωή του για ένα εισιτήριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου