Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠ' ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ 6/8

Συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση 68 χρόνων από την ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα (6/8/1945) και στο Ναγκασάκι (9/8/1945) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου η Σταυρούλα Αμπατζή έκανε την ομιλία.

Αρχικά, αναφέρθηκε στο γεγονός και στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελέσθηκε. Στη συνέχεια, στάθηκε στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στην περιοχή μας. Αναφερόμενη στο σύγχρονο νόημα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σημείωσε: «Να τονίσουμε γι’ ακόμη μία φορά, ότι για την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ο αγώνας για τη δίκαιη ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα κατά των άδικων ιμπεριαλιστικών πολέμων και κατά συνέπεια κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά. Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικό μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, εάν δεν έχεις σταθερό κι αταλάντευτο μέτωπο κατά και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και τη δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο. Εκεί, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας μίλησε στους συγκεντρωμένους καλώντας τον λαό της Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον αγώνα και να τον κλιμακώσει ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τα εγκλήματα τους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά.

Αναλυτικά η ομιλία της Στ. Αμπατζή:

Φίλες και φίλοι, νέες και νέοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, 
68 χρόνια μετά, το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, τα μέλη και οι φίλοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη παραμένουμε συνεπείς στο ραντεβού μας. Δίνουμε το αγωνιστικό «παρών» μας για να αποδώσουμε φόρο τιμής στα 300.000 αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας, του ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ που προκάλεσαν οι αμερικανικές ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο βομβαρδισμός των οποίων στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές κατά της ανθρωπότητας. 

Είπαν ότι έριξαν τις βόμβες για να συντομεύσουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα δεδομένα όμως μαρτυρούν άλλες επιδιώξεις! 

Ήδη από τις 9 Μάη 1945 η χιτλερική Γερμανία είχε συνθηκολογήσει. Η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει το 1943 και απέμενε μόνο το τρίτο μέλος της φασιστικής συμμαχίας, η Ιαπωνία, η οποία συνέχιζε τον πόλεμο μέχρι τις αρχές Αυγούστου 1945, αλλά ήταν ζήτημα ημερών η συνθηκολόγηση και η παράδοσή της. Παράλληλα, η Σοβιετική Ένωση από το Μάη του 1945 είχε αρχίσει να μεταφέρει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Άπω Ανατολή, χτυπώντας νικηφόρα τον εχθρό στην περιοχή της Μαντζουρίας.

Αυτήν ακριβώς την παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης ήθελαν να αποτρέψουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Σ’ αυτό αποσκοπούσε η ρίψη των ατομικών βομβών. Στην τρομοκράτηση των λαών, που με ηγέτη και κύριο αιμοδότη τον ηρωικό σοβιετικό λαό, είχαν ολοκληρώσει ήδη το τιτάνιο έργο τους, τη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση της ανθρωπότητας.

Μ’ αυτήν τη φρικαλεότητα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλησαν να κάμψουν το φρόνημα των λαών, που αναπτερωμένοι από την αντιφασιστική νίκη ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον και συνέχιζαν τον αγώνα για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση, για το γκρέμισμα της αποικιοκρατίας και την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης. Τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν υπεροχή στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δύναμης.

Με το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ωστόσο, ο λεγόμενος ψυχρός πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει με την απόβαση των βρετανικών στρατευμάτων στην απελευθερωμένη από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Ελλάδα και το μακέλεμα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης στην Αθήνα, το Δεκέμβρη του ’44.

Η συνέχεια είναι γνωστή – μια ατελείωτη αλυσίδα ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. Έτσι όπως ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, συνέχισαν στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στη Μ. Ανατολή, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη δεκαετίες τώρα, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Συρία σήμερα. Όπου και να γυρίσει τα μάτια του κανείς, σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη και να κοιτάξει, θα βρει σημάδια από τα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Εμφύλιοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, ωμές εισβολές, για να επιβάλουν τα άνομα συμφέροντα και την επικυριαρχία τους.

Δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα πιο απάνθρωπα και βάρβαρα μέσα. Από τις βόμβες ναπάλμ, που χρησιμοποίησαν στα ελληνικά βουνά στον εμφύλιο πόλεμο 1946 -1949, από τα βιολογικά και χημικά όπλα που έριξαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνους στο Βιετνάμ και σ’ όλη την Ινδοκίνα, από το βιολογικό πόλεμο που διεξάγουν δεκαετίες ολόκληρες ενάντια στην Κούβα, μέχρι το απεμπλουτισμένο ουράνιο με το οποίο πότισαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.

Δε σταματούν όμως εδώ! Ο καπιταλισμός με τον ίδιο τρόπο που σκοτώνει στους πολέμους, σκοτώνει και στην ειρήνη. 60 χρόνια μετά, ο πυρηνικός εφιάλτης ξανά πλανιέται πάνω από την Ιαπωνία. Αυτή τη φορά από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και τη μεγιστοποίησή του, το κεφάλαιο δε λογαριάζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε και το περιβάλλον. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων, αγνοώντας τους κινδύνους, συνέχισαν να λειτουργούν αδιατάρακτα τις μονάδες τους. Και παρά τα τραγικά συμβάντα συνεχίζουν και σήμερα.
Αυτή είναι η αντίληψη και η συμπεριφορά των ιμπεριαλιστών! Αυτή είναι η ουσία και η φύση του κεφαλαίου! Σκοτώνει και στον πόλεμο και στην ειρήνη!

Φίλες και Φίλοι,

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα δημιουργούν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. Στόχος των ιμπεριαλιστών το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αν αυτή η αντιπαράθεση δεν ανακοπεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής μας. 

Η επέμβαση στη Συρία είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ονομάστηκαν από τα αστικά επιτελεία και τους οπορτουνιστές «Αραβική Άνοιξη», είναι ωστόσο η εφαρμογή του αμερικανόπνευστου σχεδίου για τη «Νέα Μέση Ανατολή». Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, στη Τυνησία, στη Λιβύη, στη Συρία γελοιοποιούν τους ισχυρισμούς όσων, στο όνομα του δήθεν εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών, ανέχτηκαν ή και χαιρέτισαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Διαψεύστηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο η αδιέξοδη και επικίνδυνη για τους λαούς πολιτική τους.
Είναι βαριές οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων διαχρονικά, γιατί εμπλέκουν ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και επεμβάσεων. Με την υιοθέτηση των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμμέτοχη στο εμπάργκο κατά του Ιράν και στα μέτρα κατά της Συρίας. Με την παραχώρηση ξανά της βάσης της Σούδας για τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές. Με τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και τις στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξάγουν από κοινού οι δύο χώρες.

Η στάση αυτή διαχρονικά υπαγορεύεται από την προσπάθειά τους να προωθήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στις αγορές της περιοχής. Γι’ αυτό η Ελλάδα διατηρεί τις εξοπλιστικές της δαπάνες σε τόσο υψηλά επίπεδα, ακόμη και τώρα στα χρόνια της κρίσης, γι’ αυτό και στέλνει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων ως μισθοφόρους τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας.

Σε αντίθεση με την πολιτική αυτή, η ΕΕΔΥΕ έχει ξεκάθαρα εκφρασμένη θέση – οι εξελίξεις στη Συρία, οι εξελίξεις σ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι υπόθεση του λαού της και μόνο! Αυτός έχει την αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα να αποφασίζει για την πορεία και την τύχη της χώρας του. Καμία νομιμοποίηση, κανένα ηθικό δικαίωμα δεν έχουν ξένες δυνάμεις και χώρες να επεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, αλλά και οποιουδήποτε αλλού λαού.

Συναγωνιστές και φίλοι,

Είναι πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που συνδέονται με την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. Η συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ίδια χώρα επαληθεύουν την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία που έχει η συμμαχία με την Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ, που είναι η κλοπή του πλούτου των λαών της περιοχής.

Αυτά εννοούν η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη της χώρας, όταν λένε ότι θα εκμεταλλευθούν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, για να βγάλουν την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και να αναβαθμίσουν τη θέση της στην περιοχή – συμμετοχή με κάθε μέσο στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών. Για την ίδια ανάγκη όμως να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Που σημαίνει ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί βραχίονα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κομμάτι στο παζλ των ανταγωνισμών, που γεννούν νέες απειλές για τους λαούς.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, οι εργαζόμενοι και οι λαοί δοκιμάζονται με αμέτρητα δεινά από την κυριαρχία του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στην Ευρώπη, η υποχώρηση του λαϊκού κινήματος, αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη νερού και τροφής για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένας καθημερινός εφιάλτης.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ο κίνδυνος για νέες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού και για νέους πολέμους έχει οξυνθεί. Η καταστροφική επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η δίψα του κεφαλαίου για νέα κέρδη, για νέα κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών και εντείνει την επιθετική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές εξακολουθούν να υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμφωνίες ΗΠΑ - Ρωσία για μείωση των πυρηνικών κεφαλών αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Οι Αμερικανοί υλοποιούν τα σχέδιά τους, στα πλαίσια του προγράμματος «Αντιπυραυλική Ασπίδα στην Ευρώπη». Η καπιταλιστική πλέον Ρωσία εγκαινιάζει νέα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματα. Η νέα κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών οξύνει ολοένα και περισσότερο τη φτώχεια των λαών.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, νέοι ιμπεριαλιστικοί άξονες κι αντιάξονες στήνονται σ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη. Από τη μια, οι παλιές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, από την άλλη οι νέοι κι ανερχόμενοι ιμπεριαλιστές των BRICS - Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική. Η αντιπαράθεσή τους τίποτε καλό δεν προμηνύει για τους λαούς. Καταδικάζουμε όσους διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας –όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ–, μιλούν για το δήθεν πολυπολικό κόσμο της αποκλιμάκωσης και της ειρήνης. Καταδικάζουμε αυτούς που χωρίζουν τους ιμπεριαλιστές σε δήθεν καλούς και κακούς και μας καλούν να συμπαραταχτούμε μια με τον έναν και μια με τον άλλον, κατά πως εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ από την ισοπέδωση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, η ιστορία μας διδάσκει για την επικίνδυνη φύση του ιμπεριαλισμού, επιβάλλει την καταδίκη και την ανατροπή του.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των λαών επί του χιτλερισμού και του φασισμού, η ιστορία μας διδάσκει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι αήττητος. Οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν τη μήτρα που γεννάει το φασισμό και αυτή δεν είναι άλλη από το εκμεταλλευτικό σύστημα του κεφαλαίου. Μπορούμε να το νικήσουμε και σήμερα στην πατρίδα μας που σηκώνει κεφάλι, με τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς του λαϊκού μας κινήματος μπροστά.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ισοπέδωση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος με ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν.
 Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, το Νατοϊκό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
 Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
 Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
 Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να τονίσουμε γι’ ακόμη μία φορά ότι για την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο αγώνας για την δίκαιη ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα κατά των άδικων ιμπεριαλιστικών πολέμων και κατά συνέπεια κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος που τους γεννά. Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικό μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, εάν δεν έχεις σταθερό κι αταλάντευτο μέτωπο κατά και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. 

Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και τη δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης.

Καμιά συμμετοχή του λαού μας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου