Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τα ονόματα των 64.000 παιδιών που μετά την εκδίκαση των ενστάσεων πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς γίνονται μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη. 

Φέτος, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 98.000, παρά το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις μεταβλήθηκαν σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, με αποτέλεσμα να «κόβονται» από το πρόγραμμα περισσότερες οικογένειες επειδή δεν μπορούσαν καν να υποβάλουν αίτηση, ενώ δεν υπολογίζονται και οι αιτήσεις που χαρακτηρίστηκαν εκπρόθεσμες. 

Οι αιτήσεις των γονιών πέρασαν μέσα από το κόσκινο του εισοδηματικού κριτηρίου: Ενώ μέχρι πέρσι το όριο βρισκόταν στα 40.000 ευρώ ετησίως για τις τετραμελείς οικογένειες, φέτος «χαμήλωσε» κατά 10.000, δηλαδή έφτασε τις 30.000. Με άλλα λόγια, γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (σύμφωνα με το περσινό εκκαθαριστικό που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο φετινό εισόδημα που μπορεί να είναι πολύ μικρότερο) δεν μπορούσαν καν να καταθέσουν αίτηση. 

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, οι γονείς βλέπουν κάθε χρόνο να παίζεται το ίδιο επεισόδιο. Πέρσι, 53.000 παιδιά είχαν αρχικά αποκλειστεί με βάση τις κατατεθειμένες αιτήσεις, ενώ μετά από μείωση της ετήσιας δαπάνης για κάθε παιδί, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα άλλα 18.000 βρέφη και νήπια. Η τακτική που ακολούθησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη και των δήμων, οδήγησε σε εκπτώσεις από τις ανάγκες των παιδιών και σε περικοπές που άγγιξαν ακόμα και τη διατροφή τους. 

Μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου προσπάθησε να παρουσιάσει ως «λύση» στο πρόβλημα την ένταξη άλλων 4.000 παιδιών στο πρόγραμμα, με την ενίσχυση του προγράμματος 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να ανέλθει σε 159 από 149 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Β. Κεγκέρογλου επικαλέστηκε τα στοιχεία των περασμένων ετών για να βεβαιώσει πως τα παιδιά που θα ενταχθούν φέτος θα είναι πολύ περισσότερα: Το 2013 θα γίνουν δεκτά 64.000 παιδιά, έναντι 57.500 που είχαν φιλοξενηθεί στους σταθμούς το 2012 και 48.000 το 2011. Πίσω όμως από την αύξηση των παιδιών που καλύπτει το πρόγραμμα, πρέπει κανείς να δει τον πολλαπλασιασμό των αιτήσεων των γονιών που τα τελευταία χρόνια γίνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Κάτι που γίνεται επειδή οι γονείς που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς δεν πληρώνουν τροφεία και άρα αυτό το πρόγραμμα είναι ο μοναδικός τρόπος για να στείλουν το παιδί τους στο σταθμό. 

Όσον αφορά τα παιδιά που δε θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ο Β. Κεγκέρογλου ανέφερε: «Δεν μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Απλώς οι δήμοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική ενίσχυση για τα παιδιά αυτά τα οποία θα πάρουν και τα εντάσσουν σε άλλη διαδικασία. Δεν μένουν στο σπίτι αυτά τα παιδιά». 

Στην πραγματικότητα πολλοί δήμοι δεν είναι καν σε θέση να βεβαιώσουν πόσους παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσουν και πόσα παιδιά θα φιλοξενήσουν σε αυτούς την προσεχή σχολική χρονιά. Η λειψή χρηματοδότηση, η αποψίλωση των σταθμών από το προσωπικό τους και η έλλειψη υποδομών συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό και είναι βέβαιο πως στις οικογένειες που θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα θα προστεθούν ακόμα περισσότερες που θα αποκλειστούν από τους δήμους. Επιπλέον, οι δήμοι λειτουργούν παιδικούς σταθμούς με επιβολή τροφείων με εισοδηματικά κριτήρια και γι' αυτό υπάρχουν γονείς που δεν θα αντέχουν ούτε αυτό το βάρος. 

(Πηγή: 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου