Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μπορεί η διοίκηση Μπουτάρη να δηλώνει «ανεξάρτητη» ωστόσο σε όλη τη θητεία της δείχνει ιδιαίτερο ζήλο και επιμέλεια στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι -και στην περίπτωση Μπουτάρη- η λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι παρά ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού. 

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί και η διοργάνωση από το Δήμο Θεσσαλονίκης «Συνάντησης εργασίας με επιχειρηματικούς φορείς για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ανέργων νέων» με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους ηλικίας έως 29 ετών» (το γνωστό σχέδιο Βρούτση) με φορέα υλοποίησης αυτού του προγράμματος την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ). 

Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, Μπουτάρης και επιχειρηματίες χέρι χέρι ενάντια στην ανεργία! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η ΚΕΔΗΘ παρέχει στους άνεργους θεωρητική κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών, και στη συνέχεια τους διοχετεύει για πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμεταλλεύονται για 500 ώρες τους νέους, εντελώς δωρεάν, χωρίς να τους καταβάλλουν μισθό και να τους ασφαλίζουν. Οι εταιρείες - πάροχοι της κατάρτισης θα τσεπώνουν την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», που αντιστοιχεί στο ποσό των 1.100 ευρώ για κάθε άνεργο που θα καταρτίζουν. 

Όσο για τους ίδιους τους ανέργους, το ποσό που τους αναλογεί είναι 400 ευρώ για τις 80 ώρες της κατάρτισης, ενώ για κάθε μήνα «πρακτικής άσκησης», τζάμπα δηλαδή εργασίας, αναλογούν 460 ευρώ σε όσους είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 400 σε όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, το ποσό αυτό δε θα καταβάλλεται κάθε μήνα αλλά μετά το τέλος της 5μηνης πρακτικής άσκησης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα τους ξαναφέρει στην ανεργία και στην αναζήτηση μιας θέσης στο επόμενο πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης. 

Το πρόγραμμα αυτό είναι εμπαιγμός των νέων ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν ούτε ένα μισθό. Αντί η κυβέρνηση να τους στηρίξει αμέσως με αξιοπρεπές επίδομα και να τους απαλλάξει από φόρους - χαράτσια - χρέη, χρηματοδοτεί στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας τις παρασιτικές ΜΚΟ και τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, διοικήσεις Δήμων τύπου Μπουτάρη και τα άλλα κόμματα που λένε στο λαό ότι η λύση βρίσκεται στις καπιταλιστικές επενδύσεις, δε νοιάζονται για τους ανέργους, υποκρίνονται μόνο γιατί αξιοποιούν την ανεργία σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων για να συντρίψουν τα πιο βασικά δικαιώματα στους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου