Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Προς όλους:

τους εργαζόμενους, 
τους άνεργους, 
τη σπουδάζουσα νεολαία, 
τις γυναίκες, 
του κλάδου του Επισιτισμού- Τουρισμού

Τα χρόνια της υπομονής...

Συναδέλφισσα, συνάδελφε σου δίνουμε αυτήν την ανακοίνωση για να γίνει αντικείμενο, για ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, για να γίνει κάλεσμα για συμπόρευση όλων των εργαζόμενων του κλάδου, για να δυναμώσει η δική σου φωνή! Μια φωνή που έχει χρόνια να ακουστεί στους χώρους δουλειάς κάτω από την πίεση και τις απειλές των εργοδοτών και των διευθυντάδων τους. Μια φωνή που σιώπησε υποκύπτοντας σε λογικές του τύπου «κάνε υπομονή να περάσουνε τα δύσκολα», «ας χάσω ορισμένα δικαιώματα, τη δουλειά μου να μη χάσω», «άσχημα τα πράγματα αλλά δες και έξω τι γίνεται με τους χιλιάδες άνεργους», «και τι μπορώ να κάνω μόνος μου, υπομονή να γλιτώσω τα χειρότερα». Δυστυχώς όμως έτσι ούτε τα χειρότερα γλιτώσαμε, ούτε τη δουλειά του μπορεί κανείς να την έχει σίγουρη. Απληρωσιά, ανασφάλιστη εργασία. 

Άνεργε του κλάδου μας, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές είναι ευκαιρία να θυμηθείς ότι δεν έχεις καμία απολύτως ευθύνη που είσαι χωρίς δουλειά. Είσαι στη θέση αυτή επειδή πληρώνεις «τα σπασμένα» αυτών που ευθύνονται για την κρίση, δηλαδή των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και όχι μόνο. Ήσουν για αυτούς ένας αριθμός που απλά χάθηκε σε μια «αφαίρεση» απαραίτητη για τα κέρδη τους. Σε θέλουν άλλωστε σε αυτήν την καταδίκη,  για να γίνεσαι ο τρόπος πίεσης προς τους συναδέλφους σου, έτσι ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε απαίτηση του εργοδότη τους με το φόβο μη μείνουν και οι ίδιοι άνεργοι. Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση «αν σου αρέσει, αλλιώς περιμένουν ¨ουρά¨ από έξω». Γι’αυτό υπάρχει ανεργία ακόμη και σε περιόδους ανάπτυξης και υψηλής κερδοφορίας, και θα υπάρχει, όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. 

Νέε σπουδαστή και σπουδάστρια,θυμήσου πόσο παιδεύτηκες, πόσα πλήρωσες και πληρώνεις ακόμα, εσύ και η οικογένεια σου, για να διασφαλίσεις ένα πτυχίο για  μια ειδικότητα στον κλάδο που σου σύστησαν ως «τη βαριά βιομηχανία του κλάδου». Πατώντας στα όνειρά σου και στην ανάγκη σου για μια δουλειά, σου δίδαξαν ότι η καριέρα είναι κάτι που κατακτιέται με την ατομική προσπάθεια και τις απαραίτητες θυσίες. Αυτή η ανακοίνωση θέλει να σου τονίσει ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να σε κάνουν έναν φτηνό, ευέλικτο και χωρίς απαιτήσεις εργαζόμενο. Γι’αυτό δεν θα σου διδάξουν ποτέ τι είναι το Σωματείο, ποια είναι τα δικαιώματά σου και με ποιον τρόπο κατακτήθηκαν. Η καριέρα που σου ετοιμάζουν είναι η περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά με αρκετές στάσεις στην ανεργία, είναι η εργασία σε χώρους κάτεργα και με μισθούς σαν αυτούς που παίρνεις στην πρακτική σου άσκηση. 

Φοιτητή εργαζόμενε, μπήκες στον κλάδο από ανάγκη να βγάλεις τις σπουδές σου, για να μην επιβαρύνεις τους δικούς σου που χτυπιούνται αλύπητα από την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της πολιτικής που μετατρέπει τη σχολή σου και τη μελέτη σου σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών. Η ίδια πολιτική επιδιώκει να σε μετατρέψει σε δρομέα στον στίβο της «δια βίου μάθησης», ενώ η δουλειά για εσένα θα είναι απλά μια σκυτάλη που θα αλλάζει συνεχώς χέρια. Ίσως να θεωρείς ότι εργάζεσαι στον κλάδο προσωρινά και στο ευχόμαστε αυτό, όμως δεν θα σου είναι και τόσο εύκολο. Το ξέρεις ότι το πτυχίο σου το έχουν ήδη μετατρέψει σε εισιτήριο για την ανεργία ή στην καλύτερη σε υποψηφιότητα για κάποιο πρόγραμμα εργασίας με ημερομηνία λήξης. Μα και αν καταφέρεις και εργαστείς πάνω στο αντικείμενο  που σπουδάζεις, η αδικία και η εκμετάλλευση που θα υποστείς θα είναι η ίδια με αυτήν που βιώνεις τώρα. 

Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά;
Ευθύνονται όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που από γαλαζοπράσινες αν χρειαστεί γίνονται και ροζ και που μια ζωή σου έλεγαν ψέματα για να σε αποπροσανατολίσουν και να δεχτείς αυτό που σου επεφύλασσαν. Πολλά χρόνια πριν σου είπαν ότι μέσα στην «οικογένεια» της Ε.Ε., αν κάνεις λίγη υπομονή, θα τρως με χρυσά κουτάλια και ότι ψηφίζουν συνθήκες όπως αυτήν του Μάαστριχτ για να ανοίξουν νέους δρόμους και να βελτιώσουν τη δικιά σου ζωή! Αργότερα σου είπαν κάνε λίγη ακόμη υπομονή για να πιάσουμε ακόμη μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης και έτσι θα γίνουν όλα καλύτερα. Όλα αυτά τα χρόνια τα αφεντικά τους, που είναι ξένοι και Έλληνες εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι, έβγαλαν τεράστια κέρδη πατώντας στην δική σου «λίγη υπομονή». Και μετά από αυτό όλο αυτό το φαγοπότι που περιλάμβανε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό και πολλά άλλα, σου είπαν ότι προέκυψε κρίση! 

Με αυτά και άλλα πολλά τεχνάσματα μας έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση. Τώρα στη θέση του παλιού δικομματισμού φτάσαμε να έχουμε έναν διπολισμό που στόχο έχει πάλι να σε εξαπατήσει. Ο ένας πόλος με βάση τη Νέα Δημοκρατία παπαγαλίζει ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο και ότι έρχεται ανάπτυξη, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο απλά κάνε λίγη υπομονή ακόμη. Ο άλλος πόλος με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, σου λέει ότι ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν προσελκύσουμε με άλλους τρόπους επενδυτές και αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, πράγματα που θα γίνουν μόνο με δική τους κυβέρνηση. Και οι μεν και οι δε σου λένε ότι η συμμετοχή στη Ε.Ε., αυτή η πολιτική, ο τρόπος που έζησες ως τώρα δηλαδή, είναι μονόδρομος. Σου λένε δηλαδή ότι η ζωή η δική σου και της οικογένειας σου θα εξαρτάται για πάντα από τα κέρδη των διάφορων ομίλων και από τις συνέπειες των μεταξύ τους ανταγωνισμών! Και οι μεν και οι δε φέρνουν ως παράδειγμα τον τουρισμό με τα εκατομμύρια των επισκεπτών στη χώρα μας και τα δισεκατομμύρια που εισπράχτηκαν. Έτσι σου λένε ότι θα φτιάξουν τα πράγμα, χωρίς τη δική σου συμμετοχή, απλά να τους ψηφίζεις και να κάνεις λίγη υπομονή! 

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! 
Στον κλάδο που φέρνουν σαν παράδειγμα η αλήθεια είναι μία! Ανεργία, απλήρωτη δουλειά, εργασιακές σχέσεις και ζωή λάστιχο. Μισθοί που συστηματικά τους πάνε στα 400 ευρώ, μηδέν ασφάλιση και σύνταξη χωρίς αναγνώριση των ΒΑΕ, την ίδια ώρα που οι σακατεμένοι εργάτες, είτε από εργατικά ατυχήματα είτε από την σκληρή δουλειά, είναι χιλιάδες. Με λίγα λόγια στον κλάδο αυτό συμβαίνει ότι και σε όλους τους υπόλοιπους, για έναν και μόνο λόγο. 

Γιατί όσο πλούτο και αν παράξει ο εργαζόμενος λαός ποτέ δεν θα δει τη ζωή του να καλυτερεύει, από την στιγμή που θα τον καρπώνονται οι γνωστοί κηφήνες-μεγαλοεπιχειρηματίες. Με βάση τους νόμους, τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις τους όλοι συμπεραίνουμε ότι το κυνήγι αυτό δεν θα έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή που κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και που τα παιδιά μας έφτασαν στο σημείο να λιποθυμάνε από την πείνα. Η ειρωνεία είναι ότι η υπομονή δεν τρώγεται! 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!
Είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα και της ανατροπής! Σε αυτόν τον δρόμο δεν είναι κανένας μόνος του, έρμαιο των μεγαλοαφεντικών και καταδικασμένος στην ηττοπάθεια και την υποταγή. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε. Αυτός ο δρόμος χαράχτηκε εδώ και χρόνια από τις Ταξικές Δυνάμεις, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Γι’αυτό λοιπόν μη χάνεις καιρό! Οργανώσου στο Σωματείο σου και πάλεψε μέσα από αυτό. Όσο περισσότεροι θα είμαστε θα γινόμαστε και πιο δυνατοί. Θα γίνουμε πανίσχυροι αν ενωθούμε όλοι αυτοί που ως τώρα κάναμε υπομονή. Να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με δαύτους και τα τσιράκια τους. 

 Να πετάξουμε έξω από το κίνημα όλους αυτούς τους εργατοπατέρες που υπονόμευσαν στην πράξη κάθε αγώνα μας και που σπέρνουν τον φόβο και την μοιρολατρία. Είναι αυτοί που με την ιδιότητα του συνδικαλιστή παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια να μας κρατάνε χωρισμένους. Να γιατί κάνουν ότι μπορούν για να σπάσουν τη γραμμή του ΠΑΜΕ που λέει ένα Σωματείο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, είτε δουλεύουμε σε ξενοδοχείο, είτε σε ζαχαροπλαστείο είτε οπουδήποτε αλλού που έχει να κάνει με τον επισιτισμό τουρισμό. Οι συνάδελφοί μας στην Αττική είναι ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει «ενωμένοι μια γροθιά».
Είναι οι ίδιοι που πανηγυρίζουν για κάθε μείωση που υπογράφουν στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, και της κοινωνικής ειρήνης. Και μετά, όταν ακολουθούν οι απολύσεις και η απληρωσιά δεν βγάζουν άχνα, ενώ η πρώτη κουβέντα που θα πουν στους εργαζόμενους είναι «και τι μπορούμε να κάνουμε:». Έτσι συνεργάζονται με την εργοδοσία χρόνια τώρα. 

Γι’αυτό λοιπόν ανασυντασσόμαστε έχοντας στο πλάι μας  τους δικούς μας συμμάχους. Τους μικρομαγαζάτορες, τους νέους και τις πολλαπλά εκμεταλλευόμενες γυναίκες. 

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ! ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ..

Δευτέρα 14/10 στις 20.00 προχωράμε στη συγκρότηση επιτροπής Νέων του κλάδου μας. Στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού (ΣΕΤΕΠΕ), Αριστοτέλους 32, 5ος όροφος.
Τρίτη 15/10 στις 19:30 προχωράμε στη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων του κλάδου μας. Στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού (ΣΕΤΕΠΕ).
Πέμπτη 17/10 στις 18:00 Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον ακόμη καλύτερο συντονισμό της δράσης μας και προετοιμασία της απεργίας της 6/11. 
Τετάρτη 23/10 ημέρα δράσης: 10:00 Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για τα ιδιαίτερα προβλήματα των ανέργων και των εποχικά εργαζόμενων στο υποκατάστημα της Δωδεκανήσου. Παρέμβαση σε σχολές μαθητείας και χώρους δουλειάς με οξυμένα προβλήματα.
Τέταρτη 6/11: ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 10:00. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου