Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ 9/12 & 11/12

Εν μέσω μιας κατάστασης, όπου μεγάλες κοινωνικές μερίδες είναι αποκλεισμένες από τη θέρμανση (μέσα στο χειμώνα) και ενώ ήδη γι’ αυτόν τον λόγο έχουν χαθεί ζωές (πχ το 13χρονο κορίτσι στην πόλη μας), το «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» της ΔΕΗ χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να συγκαλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στον θέμα της ενέργειας.

Εδώ πρέπει να δώσουμε μερικά στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Οι διακοπές ρεύματος για το 2013 (μέχρι τον Οκτώβριο) ήταν 350.000, (ενώ αντίστοιχα το 2012 ήταν 300.000), οι αιτήσεις επανασύνδεσης 210.000, άρα 140.000 έμειναν με κομμένο ρεύμα μέσα στο 2013. Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν αυτή τη χρονιά το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Μετά από όλα αυτά έρχεται η ΔΕΗ και μιλάει για κοινωνικό τιμολόγιο. Λύνεται έτσι το πρόβλημα; Για να μη μιλήσουμε για τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί κανείς εκεί.
Μια προϋπόθεση είναι το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω των 12.000 ευρώ.
Η άλλη βασική προϋπόθεση είναι να μην ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης. Αν αυτό ξεπεραστεί, αυτομάτως βγαίνει κανείς εκτός κοινωνικού τιμολογίου. Πχ για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο είναι 1.500 KWh το τετράμηνο. Πώς όμως χειμωνιάτικα να μην ξεπεράσει κανείς αυτό το όριο, όταν λόγω έλλειψης θέρμανσης εξαιτίας της ακριβής τιμής του πετρελαίου (δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν βάζουν πετρέλαιο) θα αναγκάζεται να έχει μονίμως ανοιχτό το κλιματιστικό ή κάποια άλλη ηλεκτρική συσκευή;

Ακόμη και αν καταφέρει κάποιος που έχει ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να διατηρήσει την τετραμηνιαία κατανάλωση εντός των προβλεπόμενων ορίων, τότε για 1.500 Κwh θα πληρώσει 118,275 ευρώ - δίχως πάγια, τέλη υπέρ τρίτων, φόρους - αντί να πλήρωνε 141,9 ευρώ. Δηλαδή θα έχει συνολικό όφελος 23,65 ευρώ στο τετράμηνο, ή 5,9 ευρώ κάθε μήνα. Φοβερό όφελος!

Να σημειώσουμε ακόμα πως η κυβέρνηση επιδιώκει νέα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό ρεύμα κατά 50%. Να για ποιους δουλεύουν.

Επίσης όπως έχουμε πει επανειλημμένα, στο μέλλον θα δούμε και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την λεγόμενη «απελευθέρωση της ενέργειας» που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια και φυσικά ακόμα πιο επιθετική και αδιάλλακτη στάση απέναντι σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα. Λογικό είναι: όταν μια επιχείρηση είναι ιδιωτική, όταν λειτουργεί εμπορευματικά, δεν μπορεί να δείχνει ευαισθησία σε κανέναν: ή πληρώνεις για να αγοράσεις ρεύμα ή δεν έχεις ρεύμα. Είμαστε κατά της εμπορευματοποίησης της ενέργειας (και όχι μόνο αυτής). Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Ανήκει στην κοινωνία συνολικά, παράγεται απ’ αυτήν και πρέπει να καταλήγει σ’ αυτήν για να καλύψει τις ανάγκες της. Οπότε, υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να απαιτήσουμε:

Καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό σπίτι! Κανείς χωρίς ρεύμα!
Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών.
Άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.
Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Γι’ αυτόν το λόγο έχουν κανονιστεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις.

Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στις 10:30 στο κατάστημα της ΔΕΗ Αδριανουπόλεως 24.
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 10:00 στο κατάστημα της ΔΕΗ Παπαναστασίου 63.

Κάθε άνεργος, χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος, κάθε οικογένεια που έχει καταδικαστεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, που απειλείται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, να δώσει αποφασιστικό «παρών». Να απαιτήσουμε να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου