Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ 27/4

Κυριακή 27 Απριλίου, στις 19:00:
Η Επιτροπή Ανέργων Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συνέλευση στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής (Μυκηνών 17, Μπότσαρη με Δελφών) όπου κεντρικό άξονα της συζήτησης θα αποτελέσει ο ερχομός της Πρωτομαγιάς και η απεργιακή συγκέντρωση εκείνης της ημέρας.

Λίγα λόγια για την 1η Μάη:
Μια από τις σημαντικότερες λαϊκές γιορτές.
Σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι θέλουν να πιστεύουμε, η Πρωτομαγιά δεν είναι η γιορτή της άνοιξης, όπου θα ξεχυθούμε χαρωπά στις εξοχές φτιάχνοντας στεφάνια και ψήνοντας αρνιά. Ωραία όλα αυτά, αλλά υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο:
Πρόκειται για ημέρα μνήμης για κάθε υπάλληλο/εργάτη, κάθε άνθρωπο του μεροκάματου, για τον κόσμο της εργασίας συνολικά.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε, τι πρέπει ακριβώς να θυμόμαστε;
Η 1η Μάη του 1886, ήταν η μέρα της μεγάλης ΑΠΕΡΓΙΑΣ στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Έτσι η 1η Μάη του 1886 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η Εργατική Πρωτομαγιά. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Χάρη σε αυτούς τους πρωτεργάτες (κυριολεκτικά...) κατακτήθηκαν πολλά.

Κάποιοι θέλουν να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, όλους τους εργατικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο παρελθόν και που καθιέρωσαν κατακτήσεις όπως το 8ωρο, την ασφάλιση, αυξήσεις σε μισθούς και εργατικά δικαιώματα. Δικαιώματα που πλέον μας τα παίρνουν πίσω για να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Θα τους αφήσουμε;
Θα το επιτρέψουμε;
Δεν θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν και τις κατακτήσεις του;
Δεν αποτελούν στιγμές όπως η 1η Μάη παράδειγμα για την κατεύθυνση που θα πρέπει ο λαός να πάρει σήμερα;
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που επιχειρείται σήμερα να δωθεί άλλη ουσία στην Πρωτομαγιά; Για να ξεχνάει ο λαός και ειδικά η νεολαία τους ηρωικούς αγώνες που δώθηκαν στο παρελθόν και οι οποίοι εξασφάλισαν αξιοπρεπέστερη επιβίωση σε εκατομμύρια εργαζόμενους;

Ας μην πάμε πολύ μακριά: ίσως θυμάστε που πέρυσι η Πρωτομαγιά έπεφτε Μεγάλη Τετάρτη και που γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση ήθελε να τη μεταφέρει μετά το Πάσχα. Μη χαθούν και τα μεγαλοβδομαδιάτικα κέρδη των επιχειρήσεων! Δυστυχώς γι' αυτούς, η Πρωτομαγιά δεν είναι "αργία" για να μεταφέρεται όπου αρέσει στον καθένα, αλλά ΑΠΕΡΓΙΑ. Απέχουμε από κάθε εργασιακή δραστηριότητα εκείνη την ημέρα, ως τιμή σε όσους στο παρελθόν έκαναν το ίδιο για να παλέψουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και παραδειγματιζόμενοι από τη στάση τους που απέφερε καρπούς, τη μεταφέρουμε στο σήμερα που τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας! Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της οργάνωσης και της αντεπίθεσης.

Την Πέμπτη 1η Μάη, όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στις 10:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου