Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ CAFE MIKEL


Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής καταγγέλλει την εργοδοσία Mikel, που αν και λειτουργεί με franchise , η τακτική που ακολουθεί στα καταστήματα είναι η ίδια.

Υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό - ρήτρα πολλών χιλιάδων ευρώ, δεσμευόμενοι πίστη και υπακοή στην εταιρεία. Η υπογραφή αυτών των συμφωνητικών είναι άκρως αντιδραστική, ισοδυναμεί με αλλαγή της σύμβασης εργασίας και ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο άμεσα και χωρίς αποζημίωση. Υποχρεώνει τους εργαζόμενους ακόμα και μετά από ένα χρόνο μετά τη λήξη της εργασίας τους να μην δουλέψουν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση, αλλά και να μην ενεργήσουν οποιαδήποτε ανταγωνιστική προς την εταιρεία πράξη, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους είναι αυτή η πράξη. Απαγορεύεται ακόμα και σε συγγενικό πρόσωπο (α’ βαθμού) των εργαζόμενων να εργάζεται σε επισιτιστική επιχείρηση.

Είναι ή δεν είναι αυτό απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης;
Μπορεί ή όχι η εταιρία να εντάξει στην ανταγωνιστική πράξη την άρνηση στην αλλαγή συμβάσεων;
Δίνεται ή όχι με αυτόν τον τρόπο στην εταιρία το ελεύθερο να απολύει τον εργαζόμενο όταν απεργεί; 

Δεν τους φτάνει που δουλεύουμε με τον κατώτατο μισθό, μας θέλουν και με σκυμμένο το κεφάλι. Και δεν άργησαν να το αποδείξουν.

Ζήτησαν από τους εργαζόμενους στο κατάστημα του Mikel στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης να υπογράψουν αλλαγή στη σύμβασή τους από πλήρη σε ημιαπασχόληση, ενώ θα συνέχιζαν να δουλεύουν με ωράριο πλήρους απασχόλησης. Όταν μια συναδέλφισσα αρνήθηκε να δουλεύει, όποτε και αν θέλει η εργοδοσία, την απέλυσαν μετά από τέσσερις μέρες. Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες της εταιρίας ότι θα κόβουν όποιο κεφάλι δεν δέχεται να δουλεύει με τους όρους που επιβάλουν τα κέρδη τους. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου στην εργοδοσία η συναδέλφισσα γύρισε στη δουλειά της με ψηλά το κεφάλι. Γιατί το συγκεκριμένο Συνδικάτο, όπως και κάθε σωματείο που είναι ενταγμένο στις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. , δεν είναι καμιά συμμορία ή γκρούπα που παρασύρει εργαζόμενους σε στραβούς δρόμους. Είναι οι εργαζόμενοι του εκάστοτε κλάδου που παλεύουν οργανωμένα για να μην περνάνε τα βάρβαρα μέτρα στους χώρους δουλειάς, να μην νιώθουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι μόνοι τους μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Μόλις τέσσερις μέρες  μετά από την γενική πανελλαδική Απεργία στις 9 Απρίλη απολύουν ξανά την εργαζόμενη από το συγκεκριμένο κατάστημα Mikel, προφανώς επειδή άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της και απήργησε.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής καταγγέλλουμε την απόλυση της συνδικαλίστριας συναδέλφου και την εργοδοσία που προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή αντίστασης μέσα στο χώρο δουλειάς και ανενόχλητη να περάσει τα αντεργατικά σχέδιά της. Η συγκεκριμένη απόλυση είναι προάγγελος της επίθεσης που θα δεχθούν στα εργασιακά τους δικαιώματα οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαφή με το Συνδικάτο μας, να μη νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας και αδύναμοι. Πατάνε στο φόβο μας οι εργοδότες για να μας αναγκάζουν να δουλεύουμε με τους όρους που τους βολεύουν και στο τέλος να μην μπορούμε να βρούμε δουλειά.

Το περιστατικό με τη συναδέλφισσά μας δεν είναι το μοναδικό και δεν θα μείνει αναπάντητο. Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα στους χώρους δουλειάς με εργαζόμενους να διώκονται ή να καταδικάζονται επειδή διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Να σημάνει συναγερμός! Οι εργαζόμενοι στα Mikel και σε όλο τον κλάδο πρέπει να εμποδίσουν αυτήν την απόλυση. Θέλει οργάνωση και αγώνα για να αντικρούσουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται στους χώρους δουλειάς και έχει μοναδικό αντίκτυπο στη ζωή μας.
Μαζί με το Συνδικάτο μας να αντιπαλέψουμε σε κάθε χώρο δουλειάς τα μέτρα που μας τσακίζουν τη ζωή. Να ενωθούμε με τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου στο Συνδικάτο και σε όλους τους κλάδους.

Μπροστά μας έχουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς και πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση. Οφείλουμε να αναδείξουμε  το ιστορικό, ταξικό περιεχόμενο της 1ης Μάη. Το 8ωρο, η Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις, το  δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία, το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκαν με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας κρεμάστηκαν, εκτελέστηκαν, τουφεκίστηκαν στις πύλες των εργοστασίων, των ορυχείων για να κατακτηθούν αυτά τα δικαιώματα. 

Κανείς μόνος του!!
Όλοι μαζί μέσα από τα Συνδικάτα μας να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα απέναντι σε όσους μας κατακρεουργούν τη ζωή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου