Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 4/5

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, στις μειώσεις μισθών και στην απλήρωτη εργασία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης για να γίνει πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

H εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση στον κλάδο, με μειώσεις μισθών, πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων.

Προχωρά η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο κλάδο με την "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ" να αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου με 17.000 εργαζόμενους πανελλαδικά όπου μετά την εξαγορά των σούπερ  μάρκετ "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ" και "ΛΑΡΙΣΑ", τώρα ζητάει από το σύνολο των εργαζόμενων εκ’ περιτροπής εργασία.

Στα "Lidl" προχωρούν σε απολύσεις πρωτοπόρων εργαζόμενων με αστείες δικαιολογίες, στα "Praktiker" πανελλαδικά παραμένει αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων ακόμα και μετά την εξαγορά τους από καναδικό όμιλο επιχειρήσεων.

Στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ("ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ"- "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ") το 70% των εργαζομένων απασχολείται με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο.

Οι συνθήκες δουλειάς συνολικά στον κλάδο έχουν χειροτερεύσει. Συμβάσεις 8ωρων μετατρέπονται σε 6ωρες - 4ωρες, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά κυριαρχούν, οι ατομικές συμβάσεις έχουν γίνει η βασική μορφή απασχόλησης στον κλάδο.

Η κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτικης αργίας με την πιλοτική εφαρμογή της σε 3 τουριστικές περιοχές στοχεύει όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους εργάζονται στο εμπόριο επιβάλλοντας συνθήκες ασταμάτητης δουλειάς. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) αντί να καλέσουν τον κλάδο να τον ενημερώσουν για την επίθεση της εργοδοσίας και τις εξελίξεις στο κλάδο προκήρυξαν ξανά απεργία για τις 4/5/2014 χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο για την επιτυχία της, σπέρνοντας για άλλη μια φορά την απογοήτευση, το φόβο και την υποταγή στις εντολές της εργοδοσίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκτελεστική επιτροπή την Δευτέρα 28/4/2014 καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ για απεργία στις 4/5/2014 γιατί είναι μια απεργία χωρίς να παίρνει υπόψιν της τα προβλήματα του κλάδου, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης. Είναι μια απεργία που δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για βασικό μισθό 920 ευρώ, για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της κατάργησης του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 8ωρες, για κατάργηση της εκ’ περιτροπής εργασίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ είναι υπέρ των αγώνων με πλαίσιο και αιτήματα που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, την κλιμάκωσης τους, αγώνες με την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων, όχι αγώνες που υπονομεύονται από αυτούς που τους κηρύσσουν, αγώνες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και με στόχο την εναλλαγή των διαχειριστών στην κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ πρότειναν κλαδική απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου για να υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία της (ΔΣ σωματείων, Γενικές Συνελεύσεις, Περιφερειακές συσκέψεις), γιατί είναι ανάγκη να απαντήσει όλος ο κλάδος στο μακελειό που γίνεται, με πλαίσιο που να αφορά την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και όχι μόνο την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, να δώσουν και αυτή τη μάχη σε όλους τους χώρους δουλειάς με ψηλά το κεφάλι.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, με δυνάμωμα των συνδικάτων για να γίνουν πιο δυνατοί οι εργαζόμενοι απέναντι στην εργοδοσία και τους εντεταλμένους της στο συνδικαλιστικό κίνημα, ισχυροποιώντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ :
Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Κατάργηση της εκ’ περιτροπής εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου