Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Ένα ακόμα βήμα για την εξάλειψη κάθε περιορισμού στην καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη:
Σήμερα 12 Ιούνη, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας μας παρουσιάζει αυτήν την κίνηση ως συμβιβαστική.

Με τη νομοθεσία που ισχύει ως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ως προϊόντα ή εντός προϊόντων και των προϊόντων συγκομιδής τους στην επικράτειά τους. Μπορούσαν όμως να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στο έδαφός τους. Πλέον με την κίνηση που γίνεται πάει για κατάργηση και αυτή η δυνατότητα. Έτσι, θα έχουμε επέκταση καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε χώρες που τις απέφευγαν μέχρι σήμερα για να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον.

Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό; Φυσικά οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που προσδοκούν αύξηση κερδών και θα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι υπόθεση μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις αμερικάνικες Monsanto, Dow και Pioneer, την ελβετική Syngenta και τις γερμανικές Bayer και BASF. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δοθεί άδεια καλλιέργειας 49 τέτοιων οργανισμών, ενώ στο προσεχές μέλλον θα προστεθούν άλλοι 8.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που φέρνει μειώσεις στις ενισχύσεις, περιορισμούς στην καλλιέργεια, και επιδοτήσεις στους αγρότες για να μην παράγουν, λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων. Τώρα με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη χώρα μας θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και η ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Όσοι αθωώνουν την Κ.Α.Π. ή σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλοαγροτική εξαπατούν συνειδητά τους αγρότες και το λαό μας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν άλλη μια απόδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πρόκειται για μια ένωση/συνεργασία των λαών της Ευρώπης όπως θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν, αλλά είναι στην ουσία η σύμπραξη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με σκοπό την διευθέτηση δικών του υποθέσεων (ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία κλπ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου