Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΔΙΑΚΟΝΙΑ"

Η εργοδοσία του ξενοδοχείου Διακονία επανέρχεται ακόμα δριμύτερη απολύοντας 3 γυναίκες εργαζόμενες. Στο παρελθόν, μοίραζε τελεσίγραφα στους εργαζόμενους πως αν δε δεχτούν μείωση στους μισθούς τους, θα προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά. Η δικαιολογία απλή: δε βγαίνουμε… Ο ίδιος ο διευθυντής στη συνάντηση εργαζομένων-Συνδικάτου-διεύθυνσης ωμά έλεγε πως αν δεν υπογράψουν θα κλείσει το ξενοδοχείο, ή πως θα γίνουν απολύσεις, πως ακόμη και να κλείσει το ξενοδοχείο, θα ανοίξει ξανά με άλλη μορφή και εργαζόμενους με χαμηλότερα μεροκάματα. Απροκάλυπτα δηλαδή και χωρίς ίχνος ευθιξίας, ο διευθυντής που όρισε η ίδια η Μητρόπολη, απαιτούσε από τους απλήρωτους εργαζόμενους να δεχθούν να στερήσουν το ψωμί από τις οικογένειές τους, γιατί το ξενοδοχείο «δε βγαίνει» και επιβαρύνει οικονομικά τη Μητρόπολη. Αλλιώς…ανεργία. Η ίδια δηλαδή επιχειρηματολογία με αυτή του πιο σκληρού εργοδότη. Μάλιστα δε δίστασαν να μοιράσουν έτοιμο έγγραφο που προέβλεπε τη δημιουργία ένωσης προσώπων.

Για την εργοδοσία φαίνεται πως δεν έφτασαν οι θυσίες και η υπομονή που έκαναν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις, κομμένα επιδόματα, τρομοκρατία είναι λίγα από όσα υπέστησαν. Συν τοις άλλοις οι εργαζόμενοι δεν αμείβονταν βάση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ούτε βέβαια είχαν και τα δικαιώματα που ορίζει η σύμβαση. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν πως οι υποχωρήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το φόβο, κάτω από την πίεση δεν τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους δουλειάς, ούτε καν θέση εργασίας. Αντίθετα αδυνατίζει τη θέση τους, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιστρέψει και να απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Μόνο όταν οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στο Συνδικάτο, σταμάτησε το όργιο των απολύσεων. Με την αγωνιστική τους στάση, τη συμμετοχή στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, του Π.Α.ΜΕ. κατάφεραν να βάλουν φρένο στις αντεργατικές ορέξεις της εργοδοσίας. Κατάφεραν να αντέξουν στις πιέσεις, ακόμα και όταν η εργοδοσία τους ξεμονάχιαζε έναν-έναν για να τους τρομοκρατήσει. Όλοι μαζί, συσπειρωμένοι κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε φόβο, φόβισαν με τη σειρά τους την εργοδοσία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα η Διεύθυνση του ξενοδοχείου, δηλαδή η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έστειλε επιστολή στο ΣΕΤΕ, αναφέροντας πως η επιχείρηση δεν είναι ξενοδοχείο, αλλά εκκλησιαστικό ίδρυμα και ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζει το Συνδικάτο ως εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο και η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους. Συζητήθηκε η κατάσταση, οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά: ή υποταγή και εξαθλιωμένη ζωή ή οργάνωση και αντεπίθεση για να περιφρουρήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, η δουλειά τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, να σταθούν με τη σειρά τους στο πλευρό των εργαζομένων του ξενοδοχείου Διακονία που πιο αποφασισμένοι, πιο ενωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην περάσει καμία απόλυση, να μην κλείσει το ξενοδοχείο, για να αμείβονται με βάση την κλαδική σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου