Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 17/10 πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στη νέα εκχώρηση των υπηρεσιών του Μηχανουργείου του δήμου σε ιδιωτικές εταιρίες. Όπως συνέβη και στους δύο προηγούμενους ανάλογους διαγωνισμούς, δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ και πλήθος ασφαλίτες επιστρατεύθηκαν για να διαφυλάξουν τη διενέργεια του διαγωνισμού. Το γεγονός δείχνει, για ακόμη μία φορά, το πόσο αποφασισμένοι είναι κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου να προχωρήσουν στην εφαρμογή της αντεργατικής-αντιλαϊκής τους πολιτικής, αλλά και τον φόβο τους για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. 

Το θετικό της κινητοποίησης, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ήταν ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του Μηχανουργείου, αυτοί που ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, συμμετείχαν στην 3ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση. Αρνητικό το ότι η συμμετοχή στην κινητοποίηση συναδέλφων από άλλους χώρους εργασίας του δήμου ήταν μικρή. Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό:
α) Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΘ την Τρίτη 14/10. Η ΔΑΣ είχε ζητήσει από την 1η Οκτώβρη (λίγες ημέρες μετά, και εγγράφως) να συζητηθεί το θέμα. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΔΘ έφερε το θέμα για συζήτηση 3 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Απέμενε λίγος χρόνος για την προετοιμασία της κινητοποίησης, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου, σωματεία του νομού- όπως αποφασίστηκε- κ.α.
β) Η απόφαση για την κινητοποίηση ήταν «ομόφωνη» μόνο στα λόγια. Στην πράξη, για την οργάνωσή της δραστηριοποιήθηκαν από το ΔΣ τα 3 μέλη της ΔΑΣ και 2 μέλη από άλλες παρατάξεις. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα, την Πέμπτη 16/10, παρόντα ήταν τα 3 μέλη του ΔΣ από τη ΔΑΣ και ένα μέλος από άλλη παράταξη. Η πλειοψηφούσα παράταξη «Μέτωπο Αλλαγής» απουσίαζε σύσσωμη- και τα πέντε εκλεγμένα στο ΔΣ μέλη της!! Απουσίαζαν ξανά όλοι τους από τη συγκέντρωση των εργαζομένων την Παρασκευή 17/10, την ώρα διεξαγωγής του διαγωνισμού!!! Από την παράταξη του «Ανεξάρτητου» δεν ήταν παρόντα όλα τα εκλεγμένα στο ΔΣ μέλη του, αλλά και αυτοί που ήρθαν έκαναν απλά ένα πέρασμα. 

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι υπήρχε ανοιχτό σαμποτάρισμα της κινητοποίησης από την πλειοψηφία της, κατά τ’ άλλα, «ομόφωνης» απόφασης του ΔΣ του ΣΕΔΘ. Έχουμε ξανατονίσει ότι η πλειοψηφία στο σωματείο («Μέτωπο Αλλαγής», «Ανεξάρτητο») δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί ουσιαστικά με την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης του δήμου. Μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων, μπορεί να παίρνουν και κάποιες αποφάσεις «για τα μάτια του κόσμου» αλλά αμέσως σπεύδουν στην πράξη να τις αναιρέσουν και να τις υπονομεύσουν. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλοί από αυτούς που διαμορφώνουν τη σημερινή πλειοψηφία στον ΣΕΔΘ είχαν συμφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Μηχανουργείου και είχαν καταψηφίσει προτάσεις για κινητοποιήσεις. 

Η κινητοποίηση της Παρασκευής, παρά τα προβλήματα που είχε, έκανε γνωστή σε μέρος του λαού της πόλης την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται και στον δήμο Θεσ/νίκης. Ανέδειξε πού πηγαίνουν τα χαράτσια από τους δημοτικούς φόρους- στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Έκανε γνωστά τα αιτήματα των εργαζομένων και το ότι, αν υπάρχουν τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία, μπορούν οι επισκευές και η συντήρηση του στόλου των οχημάτων να γίνουν από τους τεχνίτες του δήμου με πολύ μικρότερο κόστος. 

Το επόμενο διάστημα, η διοίκηση του δήμου θα κάνει προσπάθεια να αποδυναμώσει και απαξιώσει ακόμη περισσότερο το Μηχανουργείο. Ήδη γίνονται προσπάθειες, μέσω της «ενδοδημοτικής κινητικότητας» και άλλων τρόπων, να απομακρυνθούν έμπειροι τεχνίτες. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Μπουτάρη θα εφαρμόσει στο ακέραιο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων. 

Οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσ/νίκης να αντιτάξουμε τον ενωμένο ταξικό αγώνα μας απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική. Η υποταγή, η μοιρολατρία, η προσμονή ότι κάποιος νέος σωτήρας θα μας σώσει, αυτά είναι που οδηγούν σε αδιέξοδο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι μιας υπηρεσίας, ενός χώρου εργασίας, μιας ειδικότητας είναι κοινό για όλους μας, αφού όλους θα μας επηρεάσει. Παραμερίζοντας τους ανθρώπους της διοίκησης, να δυναμώσουμε την δράση μας ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, για δήμους με υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα.

Πάρτε μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει το Π.Α.ΜΕ το Σάββατο 1 Νοέμβρη, στην Αθήνα, ενάντια στην ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. 

Γραμματεία της ΔΑΣ
20/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου