Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Τροπολογία προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τον Ε.Φ.Κ. (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου μειώνεται κατά 30% (δηλαδή κατά 0,11 ευρώ το λίτρο) από τις 15 Οκτωβρίου 2014 έως τις 30 Απριλίου 2015. Το παρουσιάζει ως φοροελάφρυνση που θα συμβάλει στην ανακούφιση του λαού. Ακόμα κι έτσι όμως ο Ε.Φ.Κ. είναι 11πλάσιος από το 2010.
Το 2010 ήταν 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Τώρα θα είναι 230 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Πέρυσι ήταν 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Η μείωση είναι τέτοια που εξακολουθεί να ισχύει η άθλια κατάσταση που ίσχυε ήδη μέχρι σήμερα, δηλαδή: ΔΕΝ εξασφαλίζεται θέρμανση για το σπίτι του ανέργου, του χαμηλόμισθου, του συνταξιούχου, αλλά και του αυτοαπασχολούμενου με τις υπέρβαρες ασφαλιστικές εισφορές. Σχεδόν της πλειοψηφίας του πληθυσμού δηλαδή…

Αυτή η μείωση στον Ε.Φ.Κ. συνέβη λόγω ενδιαφέροντός της κυβέρνησης για εμάς; Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε. Η αλήθεια είναι ότι με τον υπερβολικά υψηλό Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο, οι πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν (παραήταν υψηλή η τιμή του για τον κόσμο) και κατά συνέπεια μειώθηκε η είσπραξη του κράτους. Αυτό τους πείραξε στην πραγματικότητα. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης πως μερίδα επιχειρηματικών κύκλων κριτίκαρε την κυβέρνηση για τον πολύ υψηλό Ε.Φ.Κ. για τον ίδιο λόγο: επειδή μειώθηκε η κρατική είσπραξη. Οι εν λόγω επιχειρηματικοί κύκλοι προσδοκούν υψηλά έσοδα για το κράτος γιατί λαχταρούν κρατικές επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις τους, όπως επίσης και δημόσιες επενδύσεις που θα έχουν θετική επίπτωση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι επιχειρηματικοί κύκλοι ήταν υπέρ της μείωσης του Ε.Φ.Κ. επειδή σκέφτηκαν το πώς θα ζεσταθούμε εμείς το χειμώνα.

Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να εντάξουμε στα αιτήματά μας την πλήρη κατάργηση του Ε.Φ.Κ. και του Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου