Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22/12

Οι Επιτροπές Ανέργων κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, στις 10:30 το πρωί, στο ΙΚΑ Αριστοτέλους για να διεκδικήσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάθε άνεργο. Σε αυτά τα πλαίσια, θα απαιτηθεί να θεωρηθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε κάθε άνεργο που θα παρευρεθεί. Συνεπώς, όσοι άνεργοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για θεώρηση του βιβλιαρίου τους, ώστε να έχουν εξασφαλισμένη δωρεάν περίθαλψη, οφείλουν να παρευρεθούν με το βιβλιάριό τους και την κάρτα ανεργίας τους ανά χείρας, ώστε να διεκδικήσουμε να θεωρηθεί.  

Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους 

Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε, ενώ εμείς δεν έχουμε επιλέξει κάτι τέτοιο. Μας φορτώνουν με ενοχές ότι φταίμε για αυτή μας την κατάσταση και από πάνω μας πετάνε στον κοινωνικό καιάδα!
  
Για να λαμβάνει σήμερα δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ένας άνεργος, θα πρέπει να υπόκειται σε μια σειρά προϋποθέσεων και περιορισμών. Βασική προϋπόθεση (που ισχύει για κάθε εργαζόμενο) είναι η ύπαρξη 50 ενσήμων για το διάστημα του περασμένου ημερολογιακού έτους (2013) ή του τελευταίου 15μηνου μη λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια του τελευταίου 3μηνου. Πέραν αυτής της περίπτωσης, αν είναι κάτω των 29 ετών, μπορεί να τη λαμβάνει μέσω του ΟΑΕΔ, αφού όμως έχει πρώτα συμπληρώσει ένα δίμηνο ανεργίας. Σε περιπτώσεις ανέργων ηλικίας 29 έως 55, προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ασφάλισή τους για δύο έτη, είναι η εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ για ένα συνεχόμενο 12μηνο, καθώς και η ύπαρξη αριθμού ενσήμων, που αυξάνονται κλιμακωτά κατά έτος. Έτσι στα 29 χρειάζονται 600 ένσημα ως βάση, ενώ για κάθε επιπλέον έτος, ο αριθμός των ενσήμων προσαυξάνεται κατά 100. Έτσι, για παράδειγμα στα 33 του χρόνια ένας άνεργος χρειάζεται 1000 ένσημα για να έχει περίθαλψη. Για περιπτώσεις άνω των 55 ετών πέρα από την εγγραφή στον ΟΑΕΔ για ένα συνεχόμενο 12μηνο, απαιτείται η ύπαρξη 3000 ενσήμων. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος των ανέργων να μην έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μια επίθεση που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανένα. Όσοι είναι νεότεροι των 40 ετών, ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς σύνταξη και θα περιοριστούν στο ξεροκόμματο που ονομάζουν «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Τα ένσημα που θα χρειάζονται πλέον για την παροχή της βασικής σύνταξης ανεβαίνουν από τα 4500, σε 6000. Αριθμός, που είναι απαγορευτικός για την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους - αυτούς που θα αποτελούν δηλαδή την πλειοψηφία στο άμεσο μέλλον. Οι μεγαλύτεροι θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις, αφού τα ταμεία καταβαραθρώνονται με διάφορους τρόπους (μείωση εργοδοτικών εισφορών, σύμπτυξη ταμείων κτλ) για ακόμα μια φορά! 

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, οι επιτροπές ανέργων της κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης, προχωρούν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 22/12, στις 10:30 στο ΙΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Απαιτούμε:

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάθε άνεργο με ανανέωση όλων των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. 
Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
Καμιά εφαρμογή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, που ετοιμάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου