Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 18/3

Οργή προκαλούν τα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά που όμως αποτελούν και πάγια τακτική μερίδας των οδηγών του οργανισμού.

Στη γραμμή 64, λοιπόν, οδηγός απαίτησε από άνεργη να δείξει το εισιτήριό της κατά την είσοδό της στο λεωφορείο. Παρόλο που το μηδενικό της εισόδημα καθιστούσε αδύνατη την κατοχή εισιτηρίου, ο οδηγός αντί να δείξει την απαραίτητη κατανόηση, την υποχρέωσε να κατέβει υπό την απειλή μάλιστα ότι θα καλέσει την αστυνομία!

Το δεύτερο κρούσμα κατά το τελευταίο διάστημα έλαβε χώρα στη γραμμή 57, όπου ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και εκβίαζε πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν κατέβει ο άνεργος που δεν διέθετε εισιτήριο, στρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τους επιβάτες ενάντια στον άνεργο συνάνθρωπό μας, εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και καλλιεργώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό!

Το τρίτο συμβάν συνέβη στην ίδια γραμμή με πρωταγωνιστές τον ίδιο οδηγό και τον ίδιο άνεργο: ο οδηγός αναγνώρισε τον άνεργο που την προηγούμενη φορά δεν είχε εισιτήριο και με απόλυτα εκδικητικό τρόπο δεν σταμάτησε καν το λεωφορείο στη στάση, για να αποτρέψει την επιβίβασή του!

Πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:
1) ΔΕΝ είναι στη δικαιοδοσία του οδηγού να καλεί την αστυνομία για περιπτώσεις όπως οι παραπάνω.
2) ΔΕΝ είναι στη δικαιοδοσία του οδηγού να σταματάει με το έτσι θέλω το δρομολόγιο, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσους επιβάτες στην αναμονή.
3) ΔΕΝ είναι στη δικαιοδοσία του οδηγού να κάνει face control στο ποιος θα μπει στο λεωφορείο, ούτε να ανοίγει την πόρτα επιλεκτικά κατά τις στάσεις.

Να σημειωθεί επίσης, πως τα συγκεκριμένα δρομολόγια εκτελούνται αραιά και σε απομακρυσμένα μέρη (64: Φίλυρο, 57: Διασταύρωση Χορτιάτη). Αυτό σημαίνει πως οι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν εισιτήριο, αυτομάτως «εγκλωβίζονται» μακριά από την πόλη, χωρίς να μπορούν –λόγω της απόστασης– να μετακινηθούν με τα πόδια. Επίσης στα συγκεκριμένα δρομολόγια, κρούσματα όπως τα παραπάνω είναι συστηματικά!

Η συγκεκριμένη κατάσταση πρέπει να σταματήσει! Δεν είναι δυνατόν οι άνεργοι που είναι έτσι κι αλλιώς αντικείμενα πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, να υφίστανται τέτοια μεταχείριση. Αν ο άνεργος βρεθεί στο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στο ψωμί της ημέρας και στο εισιτήριο του λεωφορείου, απαιτείται να διαλέξει το πρώτο!

Για τον παραπάνω λόγο, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ, στην Παπαναστασίου, το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου, όπου αντιπροσωπεία των Επιτροπών Ανέργων συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του οργανισμού με τον οποίο συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα και απαιτήθηκε να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα. Ο γενικός διεθυντής αναφέρθηκε σε "μεμονωμένα περιστατικά" και απέδωσε τα κρούσματα "στην αδυναμία αλλαγής της συμπεριφοράς των οδηγών από τη μία μέρα στην άλλη". Να αναφερθεί πως κατατέθηκε γραπτή καταγγελία για το συμβάν, ενώ κατατέθηκαν και πρόστιμα ανέργων προς διαγραφή, όπως πάντα. Επίσης έγινε έλεγχος για την εξέλιξη των προστίμων που είχαν κατατεθεί προς διαγραφή την 18/12/2014 και την 25/2/2015 και εξακριβώθηκε πως έχουν όντως διαγραφεί. Να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις για τη γνωστοποίηση των προαναφερθέντων περιστατικών στο ευρύ κοινό, ενώ ανακινήθηκε με την ευκαιρία το πάντα διαχρονικό αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου