Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ν.Π.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – μια γνωστή και πολλές φορές καταδικασμένη αντιλαϊκή πρακτική - η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων (παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες κλπ.), ενώ ναρκοθετεί συνολικά την ομαλή λειτουργία του Δήμου, ακόμα και στο επίπεδο της μισθοδοσίας των εργαζόμενων του.  

Η εξέλιξη αυτή δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ούτε διασκεδάζεται με αστεία επιχειρήματα περί «καλύτερων επιτοκίων» που προβάλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ: τα χρήματα - υπολογίζονται πρόχειρα στα 14 εκ. σ’ ότι αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης – μεταφέρονται αναγκαστικά στην Τράπεζα της Ελλάδας για να καλύψουν τις απαιτήσεις των δανειστών. 

Στη χτεσινή (20.4.2015) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, μόνοι τους αρχικά, με επιμονή απαίτησαν η συγκεκριμένη εξέλιξη να καταδικαστεί αποφασιστικά και απερίφραστα, να αποσυρθεί η ΠΝΠ, και να διακοπεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εισηγούμενη ψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την ενέργεια της κυβέρνησής της, θεωρώντας ότι «το επιτόκιο της ΤτΕ είναι καλύτερο», και ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται και σε άλλες χώρες, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το ότι η ΠΝΠ μιλάει για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και όχι απλά για δυνατότητα. 

Οι παρατάξεις της διοίκησης και της μείζονος (Καλαφάτης) επιδίωξαν με ψήφισμα που εισηγήθηκαν και στήριξαν αντίστοιχα, να υποβαθμίσουν όλη την προηγούμενη πολιτική των δικών τους κυβερνήσεων στην Τοπική διοίκηση, «ξεχνώντας» το ότι οι σημερινές συνθήκες ασφυξίας των δήμων είναι γέννημα και προϊόν και της δικής τους αντίστοιχης πολιτικής (κορυφαίο παράδειγμα οι μειώσεις 50 -60% των ΚΑΠ από το 2010 ως σήμερα). 

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τη στάση του Δημάρχου: ο κ. Μπουτάρης αρχικά με σχόλιό του στη χτεσινή συζήτηση φάνηκε να στηρίζει πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει μερικά και να προαναγγείλει προσφυγές στο ΣτΕ. Σήμερα επανήλθε με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου και «βάζει τα πράματα στη θέση τους»: εν τέλει, καλεί το λαό να στηρίξει την κυβέρνηση «χωρίς αντιπολιτευτικές κινήσεις» (!!!) διότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να μας βγάλει από το λούκι», και εντοπίζει το πρόβλημα μόνο στο ότι δε ρωτήθηκε προηγουμένως η ΚΕΔΕ!! Το δόγμα Μπουτάρη «εμείς είμαστε με το γκουβέρνο» συνεχίζεται , και αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί αντίστοιχα η κυβέρνηση κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές γραμμές με τις προηγούμενες, με τις οποίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ταυτίζεται.  
Καλούμε το λαό της πόλης σε επιφυλακή και αγώνα για να μην περάσει αυτό το μέτρο,  για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της
Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιάννης ΔΕΛΗΣ
Μιχάλης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου