Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 1936 9/5

79 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ηρωική 9η Μάη του 1936, μια ημερομηνία που οφείλει να βρίσκεται σε ξεχωριστή θέση στη συνείδησή μας. 

9 Μάη 1936: Η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης απεργεί και διαδηλώνει. Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29 Απρίλη από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους. Στις 8 Μάη, οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας πραγματικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Δεκάδες απεργοί τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι συλλαμβάνονται. Στις 9 Μάη, 10 εργάτες πέφτουν νεκροί από τα όπλα του αστικού κράτους. Ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και ο εργαζόμενος λαός γίνεται κύριος της πόλης για 36 περίπου ώρες. Μετά το αιματοκύλισμα, στις 13 Μάη, γίνεται 24ωρη πανελλαδική απεργία, με το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά. Οι απεργοί υπολογίζονται σε πάνω από 300.000.

Σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Π.Α.ΜΕ: Εργαζόμενοι και νέοι συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία προς τον τόπο θυσίας των ηρωικών εργατών του Μάη του '36 στη διασταύρωση Εγνατίας με Βενιζέλου. Στην ομιλία του ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι «σήμερα εξακολουθεί να είναι τραγικά επίκαιρο το αίτημα για διασφάλιση του 8ωρου και του 5μερου». Τόνισε ότι «για μας πατριωτικό είναι ότι συμφέρει το λαό. Καμία αναμονή, καμία ανοχή. Όλοι στον αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου