Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου τουλάχιστον. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, το οποίο και εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων. Στο συμβούλιο αυτό συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς και άλλα δύο μέλη. 

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τραπεζική αργία (bank holiday). Οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές και θα μπορούν να γίνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με πλαφόν τα 60 ευρώ ημερησίως για κάθε φυσικό πρόσωπο. Στο διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές, θα καθοριστούν και τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital controls), δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, στις διατραπεζικές και διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων, αλλά και άλλα μέτρα όπως μετάθεση λήξης προθεσμιακών κεφαλαίων κ.α. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», κλειστό θα παραμείνει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο. Πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι θα ληφθούν μέτρα για να υπάρξουν οι «ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις» στους πολίτες.  

Τη Δευτέρα κάθε υπουργείο θα κάνει ξεχωριστή ενημέρωση, ενώ αναζητείται λύση για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό (π.χ. επιχειρήσεις, γονείς που στέλνουν χρήματα σε παιδιά στο εξωτερικό) οι οποίες πιθανόν να πραγματοποιούνται έπειτα από εξέταση του αιτήματος από ειδική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου