Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς.

Η υποχρηματοδότηση είναι ο κανόνας στα δημόσια νοσοκομεία. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 40% ενώ ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα δεν δίνονται στα νοσοκομεία. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση του επιπέδου των παροχών υγείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μειωμένη τροφοδοσία από το διαιτολόγιο των αρρώστων για πολλές μέρες τους προηγούμενους μήνες, η έλλειψη γάλατος το πρωινό, οι ελλείψεις σε μηχανήματα υλικά κλπ…

Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται σε μια αφάνταστη ταλαιπωρία αφού μια σειρά φάρμακα να πρέπει να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από το εμπόριο.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε προσωπικό. Λείπουν νοσηλευτές, γιατροί και άλλο προσωπικό με συνέπεια να μεγαλώνει ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις. Π.χ. στο Θεαγένειο ο χρόνος αναμονής για γυναικολογικά χειρουργεία είναι 2 μήνες, ενώ στα νοσοκομεία της πόλης για καλοήθειες φτάνει έως και τους 19 μήνες, η αναμονή στην εφημερία του Ιπποκρατείου φτάνει τις 8 ώρες. Είναι επακόλουθο να υπάρχει εντατικοποίηση στη δουλειά του προσωπικού αυξάνοντας τον κίνδυνο λαθών με ότι αυτό συνεπάγεται για η ζωή των ανθρώπων.

Από την άλλη, μειώνονται οι παροχές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (αφαίρεση εξετάσεων, πλαφόν συνταγογράφησης κλπ…) με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα ΠΕΔΥ υπολειτουργούν αφού και εκεί έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εργαλεία. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ.

Η άθλια αυτή κατάσταση στην Υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος», γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων, των συγχωνεύσεων, των περικοπών στους μισθούς. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Δεν βάζουμε σε κίνδυνο το ζωή μας. Απαιτούμε:

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. 
ΠΕΜΠΤΗ 22/10, 18:30 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 12/11

Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Α.Ν.Θ. 
Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου