Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ 5/11

Όλοι στην κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 11:30 π.μ. στο νοσοκομείο Θεαγένειο.

Εξαιρετικά οξυμένα τα προβλήματα στην υγεία. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 40% ενώ ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα δεν δίνονται στα νοσοκομεία. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση του επιπέδου των παροχών υγείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μειωμένη τροφοδοσία από το διαιτολόγιο των αρρώστων για πολλές μέρες τους προηγούμενους μήνες, η έλλειψη γάλατος το πρωινό, οι ελλείψεις σε μηχανήματα υλικά κλπ…

Οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται και η εργασία υπερεντατικοποιείται, ενώ την ίδια ώρα δε γίνονται προσλήψεις, ούτε καν αυτές οι λιγοστές που εξαγγέλλονται. Στο «Θεαγένειο» οι ελλείψεις νοσηλευτών φτάνουν τους 100, ενώ η έλλειψη 30 γιατρών οδήγησε σε συγχωνεύσεις (Χειρουργική) και κλείσιμο κλινικών (Γναθοχειρουργική). Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να επεκταθεί στη Γυναικολογική και τη Θωρακοχειρουργική, που λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, τα γυναικολογικά χειρουργεία βρίσκονται σε δύο λίστες: Μία για κακοήθειες με αναμονή 2-3 μήνες και μία για καλοήθειες με αναμονή περίπου 1,5 χρόνο.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των φαρμακείων των νοσοκομείων έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακα για τις θεραπείες τους. Το φαρμακείο του «Θεαγένειου» έστειλε έγγραφο προς τους γιατρούς, με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν υπάρχουν 25 βασικά ογκολογικά φάρμακα, όπως αντιεμετικά, αυξητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν θεραπείες ασθενών. Οι γιατροί θα πρέπει να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς θα πρέπει οι ίδιοι να τρέχουν είτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, είτε σε ιδιωτικά φαρμακεία, για να τα προμηθεύονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους.

Αιτία της παραπάνω κατάστασης, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος», γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί οφείλονται όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα. Στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Μαζικά να διεκδικήσουμε:
 Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου