Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

Λίγο μετά τις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Νοέμβρη, εκδηλώθηκε μαζική, σχεδιασμένη επέμβαση μονάδων της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) και των ΜΑΤ, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Χάρμα» συμφερόντων «Ζούρα», μετά από καταγγελία της εργοδοσίας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να κάμψει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεών της, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, ανάκληση τρομοκρατικών απολύσεων και λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν τους 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία, αλλά και μέλη και στελέχη του Π.Α.ΜΕ. που βρίσκονταν στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Στους προσαχθέντες ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης (γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ε.Ε. του ΠΑΜΕ), ο Μανώλης Καραντούσας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών), ο Γιάννης Τζαβάρας (πρόεδρος του Πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο), καθώς επίσης εργαζόμενοι και εργαζόμενες από το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Οι απεργοί και τα μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και μετά τη μήνυση του διευθυντή της εταιρείας, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι για παράνομη βία και διατάραξη εργασιακής ειρήνης.

Από την πλευρά τους πάντως και οι συλληφθέντες κατέθεσαν μήνυση για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και απειλή κατά της ζωής σε βάρος στελεχών της εργοδοσίας.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Άμεση ήταν η απάντηση του κινήματος που πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τη Γ.Α.Δ.Θ. με κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ. ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και για την καταδίκη της πολιτικής της καταστολής όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Τελικά, το απόγευμα του Σαββάτου, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους συγκεντρωμένους να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες, και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».


Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το Π.Α.ΜΕ. επισημαίνει:

«To Π.Α.ΜΕ. καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας, την εργοδοσία της επιχείρησης «Ζούρα» και την κυβέρνησή της, για το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων απεργών-εργατών και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο εργοστάσιο Χάρμα, στη Θεσσαλονίκη.

Με οργανωμένη και μαζική επέμβαση μονάδων καταστολής, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία καθώς επίσης και εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.

Στους συλληφθέντες βρίσκονται επίσης, μέλη και στελέχη του Π.Α.ΜΕ. που βρίσκονταν στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, επί μήνες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εγκληματίες, βρίσκονται ως τώρα στη σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία που τους αφήνει απλήρωτους, τους τρομοκρατεί και τους απολύει, όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερη και ανενόχλητη αλλά δίνει εντολές για συλλήψεις.

Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που πρέπει να γκρεμίσουμε! Μισή ζωή, απληρωσιά, ανεργία, δουλειά χωρίς δικαιώματα και όταν οι εργαζόμενοι τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην αδικία, να αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή και την ταξική δικαιοσύνη.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων "Ζούρα", να καταδικάσουν τη νέα προσπάθεια εκφοβισμού και καθυπόταξης των εργαζόμενων, την κρατική καταστολή, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία τους. Μόνο η δική μας οργάνωση και αγώνας μπορούν να απαντήσουν στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στα νέα και παλιά αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσουν τις γραμμές μας, να γίνει πράξη το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου