Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 16.2.2015 η Λαϊκή Συσπείρωση, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό της πόλης για την απόφαση της - απελθούσας ήδη - Υπουργού Τουρισμού για εκχώρηση έκτασης 8 χερσαίων στρεμμάτων και 35 θαλάσσιων σε ένα ναυταθλητικό σωματείο, στην περιοχή του Ποσειδωνίου, προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας εκατό θέσεων».

Με την απόφαση αυτή προβλέπεται η κατασκευή σειράς λιμενικών εγκαταστάσεων (μώλος, κυματοθραύστης, αγκυροβόλι κλπ.) καθώς επίσης υπόστεγο για τη φύλαξη των σκαφών όπως και αποδυτήρια (σε έκταση 250 τ.μ.). Ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έργου – που πρόκειται να υλοποιηθεί με ευθύνη του ΝΠΙΔ «Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας»-(Ν.Ο.Α.Θ.) - ανέρχεται στα 4.000.000 €...!!! 

Τα ερωτηματικά δεν είναι λίγα, καθώς:
Η υπουργική απόφαση έχει ημερομηνία 24.12.2014, δημοσιεύτηκε δε σε ΦΕΚ την 31.12.2014: πράγματι, το υπουργείο είναι “άξιο συγχαρητηρίων” που διεκπεραίωσε την υπόθεση... ανεπηρέαστο από το εορταστικό αλλά και το πολιτικό κλίμα των ημερών (θυμίζουμε ότι εκείνες τις μέρες εξελισσόταν η ανεπιτυχής διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, που οδήγησε στην προκήρυξη εκλογών της 25.1.2015).
Προβλέπεται παραχώρηση δημόσιας έκτασης σ' ένα ιδιώτη για τριάντα τρία (33) χρόνια.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 4.000.000 € - ένα ποσό μάλλον ιλιγγιώδες για ένα σωματείο που, βάσει δικών τους εγγράφων, συσπειρώνει στις αρχαιρεσίες του λιγότερα από 30 άτομα(!).
Τέλος, και με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αναθεώρηση του ΓΠΣ, η απόφαση αυτή δημιουργεί τετελεσμένα, και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση, με αυτήν ή άλλη μορφή, κάθε φιλέτου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης (βλ. και την από 2.10.2013 σχετική αρνητική γνώμη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης). 

Να τονιστεί πως η ανάγκη για ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου έχει εκφραστεί και από παρελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και σε αυτή τη βάση έχει επισήμως εξαγγελθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με το αυτό αντικείμενο. 

Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκταση είναι σε κομβικό σημείο για την ενιαία αντιμετώπιση και την συνέχεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την αξιοποίηση ως ελεύθερου, κοινόχρηστου, δηµόσιου χώρου της παραλιακής ζώνης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. 

Τις ημέρες που ακολούθησαν, και κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων, εκπρόσωποι του συγκεκριμένου σωματείου επιβεβαίωσαν: ότι υπάρχει «επενδυτής» πρόθυμος να βάλει τα 4.000.000 € - κι ευλόγως επίσης ανυπόμονος να αυγατίσει την επένδυσή του  - και ότι μέσα στους σκοπούς τους είναι η δημιουργία εστιατορίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία της εγκατάστασης. Μας “καθησύχασαν” ωστόσο ότι δεν πρόκειται για εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, καθώς “στο καταστατικό τους δεν προβλέπεται η εμπορική δραστηριότητα”: ως γνωστόν και οι ΠΑΕ έχουν αντίστοιχες προβλέψεις στα καταστατικά τους κι έτσι το ποδόσφαιρο βιώνει χρόνια τώρα, το «φίλαθλο» πνεύμα και την «ευγενή» άμιλλα. 

Είναι ολοφάνερο το “σκανδαλώδες” του ζητήματος: το Υπουργείο αποφασίζει να εκχωρήσει ένα κομμάτι της παραλίας της Θεσσαλονίκης σ' έναν ιδιώτη, που πρόκειται να επενδύσει ένα πολύ σοβαρό ποσό (το 1/5 περίπου απ' όσο χρειάστηκε συνολικά η ανάπλαση ολόκληρης της νέας παραλίας για να έχουμε μια τάξη μεγέθους..) για μια υποδομή που θα την εκμεταλλεύεται για τρεις δεκαετίες και βάλε, αποστερώντας την από την πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλονίκης και της περιοχής. 

Το ότι το ΓΠΣ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ή το ότι όλοι οι “επίσημοι” φορείς έχουν διακηρύξει την πρόθεση για ενιαίο προγραμματισμό και σχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου, δεν πτόησε την Υπουργό - μάλλον την «ώθησε» ώστε να πάρει την απόφαση ακριβώς τότε που έλπιζε ότι θα περάσει απαρατήρητη…

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρ’ όλο που, μετά την καταγγελία μας, δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί για την ανατροπή της απόφασης αυτής, να σημειώσουμε ότι:
ενώ η προθεσμία για την έγερση προσφυγής εκπνέει την εβδομάδα που διανύουμε
αντί αυτού έχει κατ' αρχήν αποφασίσει την «εξέταση» του ζητήματος από «ομάδα εργασίας» που θα εκπονήσει πόρισμα εντός δέκα ημερών (!)

"Αντανακλαστικά «χελώνας» δηλαδή. Ακόμα περισσότερο, ο βίος της διοίκησης Μπουτάρη δεν προοιωνίζεται ελπίδες  για απόδοση και αξιοποίηση του χώρου αυτού – όπως και όλων των δημοσίων εκτάσεων – για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης: το πολύ-πολύ να απαιτηθεί να γίνει ο Δήμος της πόλης τροχονόμος ή επικαρπωτής της μίας ή της άλλης «επένδυσης»...  

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη του 2011 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης η διατύπωση γνώμης του Δήμου σχετικά με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε η υπ'αριθ. 1066 / 2011 απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία μαρινών στην παράλια ζώνη της Θεσσαλονίκης: η εν λόγω όμως απόφαση καταψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» .
           
Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης:
Να σταθεί, με τη δική του κινητοποίηση, απέναντι σε κάθε σχέδιο παραπέρα υποβάθμισης της ζωής του , παραπέρα αποστέρησής του από χώρους και υποδομές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και εκπαίδευση.
Να προασπίσει την συγκεκριμένη έκταση στο Ποσειδώνιο ως δημόσιο, ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24-2-2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2/3

Ο Σύλλογος Γυναικών της Ε' Δημοτικής Κοινότητας σας προσκαλεί σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 7:00 μμ, στα γραφεία του, Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη).

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 26/2

 26 Φλεβάρη μέρα πανελλαδικής δράσης Γονιών - Εκπαιδευτικών - Μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας 
την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 
στις 12:00 το μεσημέρι 
στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 
 
Να δοθεί εδώ και τώρα ένα γεύμα για όλα τα παιδιά.
Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους.
Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας. Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί. Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη Θεσσαλονίκη οι εκατοντάδες καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΟΕΕ καταγράφει τη δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντάς την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Μαθητές μας ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν ασφάλιση, έρχονται πεινασμένα στο σχολείο. Εκατοντάδες μαθητές ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά τους, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για την μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξοδεύει τεράστια κονδύλια για την προώθηση της αξιολόγησης (3,5 εκατ. ευρώ), των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αποδεικνύεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τις ανάγκες των μαθητών μας. Αυτή η Ε.Ε. και να πού πάνε τα περιβόητα κονδύλιά της!

Απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να αντιτάξουμε τον κοινό μας αγώνα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Να μη μείνει κανένας μόνος του. Το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν να πάρει σάρκα και οστά.

Προχωράμε στις 26/2 στις 12:00 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διεκδικώντας:

Ένα δωρεάν γεύμα σε κάθε παιδί στο σχολείο.
Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές.
Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ 25/2

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Οι επιπλέον δυσκολίες στη μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες, προστίθενται στα οξυμένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο άνεργος σήμερα.

Η τιμή του εισιτηρίου στα 0,80 Є ήταν ήδη υψηλή, η άνοδος στο 1,00 Є είναι ακόμα πιο επίπονη για την άδεια τσέπη μας και στην ουσία είναι απαγορευτική για τη μετακίνηση των ανέργων. Μπορεί ο άνεργος να κινηθεί π.χ. ως το κέντρο και να γυρίσει, όταν αυτή η ενέργεια απαιτεί την καταβολή 2 Є;

Δε θα κλειστούμε στο σπίτι μας. Δε θα στερηθούμε τα στοιχειώδη. Βρισκόμαστε στο 2015. Οι παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπουν την κάλυψη των αναγκών μας και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων μας. Όλα αυτά, όμως, απαιτούν διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, όπου ο πλούτος που παράγεται από την κοινωνία θα ανήκει και στην κοινωνία συλλογικά και όχι σε μεγαλοεπιχειρηματίες-παράσιτα που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και πλουτίζουν από την εκμετάλλευση της εργασίας κάθε εργαζομένου.

Διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο για όσο διαρκεί η ανεργία του. Να εκδοθούν κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Και όχι μόνο στους ανέργους, αλλά και σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται για τη δουλειά τους, όπως επίσης και να εξασφαλιστεί μείωση της τιμής του εισιτηρίου για όλους.

Τι χρειάζεται;

1) Κάλυψη των εξόδων (μισθοδοσία οδηγών, καύσιμα) από το κράτος. Να φορολογηθεί σκληρά το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα.
2) Κρατικός φορέας αστικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη της ανάγκης των πολιτών σε γρήγορη, φτηνή και ασφαλή μετακίνηση και ΟΧΙ με γνώμονα το κέρδος των μετόχων.

Όπως και να ‘χει, οι Επιτροπές Ανέργων συστηματικά κινητοποιούνται για την υποστήριξη των ανέργων που τους έχει επιβληθεί πρόστιμο. Έχουμε πετύχει και κατοχυρώσει τη διαγραφή προστίμων του ΟΑΣΘ σε ανέργους και άτομα με χαμηλό εισόδημα.  

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! 

Η δράση μας αφορά την οργάνωση των ανέργων για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά μας. Όχι για να χειροκροτούμε προεκλογικές εξαγγελίες που παραπέμπονται στις καλένδες και διαπραγματεύσεις που δεν αφορούν τις ανάγκες μας, αλλά μας στέλνουν το λογαριασμό.

Προχωράμε σε κινητοποίηση:
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 10:30 π.μ.
ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ (ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ με ΜΠΟΤΣΑΡΗ)
για ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

Διεκδικούμε ΤΩΡΑ:
+ Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους.
+ Δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους για τις ώρες μετακίνησης προς τη δουλειά τους.
+ Μείωση τιμής εισιτηρίου για όλους τους υπόλοιπους. 

Επιτροπές Ανέργων:
- Τούμπας 
- Ε' Διαμερίσματος
- Κέντρου
- Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ!

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αφορούν τα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αφορμή για να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί το περιστατικό που συνέβη πριν μια εβδομάδα, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Ένα από τα γνωστά τρίκυκλα του Δήμου Θεσσαλονίκης με δύο επιβαίνοντες υπαλλήλους, ενώ κινούνταν στο κέντρο της πόλης, έπαθε το εξής: ξεκόλλησε το τιμόνι του και έμεινε στα χέρια του οδηγού! Καλά διαβάσατε! Ίσως σκέφτεστε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα κινούμενα σχέδια. Τελικά συμβαίνουν και στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς, δεν είχαμε τροχαίο ατύχημα.

Το πρόβλημα ΔΕΝ ξεκινάει από την «κακιά μας τύχη» ή από τη «χαζομάρα του Έλληνα», αλλά από το συγκεκριμένο γεγονός πως ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες του δήμου, εν προκειμένω η επισκευή των οχημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής. Έτσι κι αλλιώς, κάθε ιδιώτης επιδιώκοντας να εξασφαλίσει το μέγιστο κέρδος, προσπαθεί να μειώνει το κόστος.

Για παράδειγμα τα τρίκυκλα του δήμου (άνω των 50 κυβικών) έχουν να περάσουν ΚΤΕΟ για χρόνια, αλλά οι εργαζόμενοι του δήμου, που δουλεύουν είτε με 8μηνη σύμβαση είτε με το καθεστώς των ασφαλιστικών μέτρων, συχνά εξαναγκάζονται εκβιαστικά, να χρησιμοποιούν τα εν λόγω οχήματα παρόλη την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητά τους. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα είδη οχημάτων του δήμου.

Ευθύνη έχει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης που παραδίδει υπηρεσίες του δήμου σε ιδιώτες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, όπως επίσης και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον έλεγχο και τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους εργασίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. 

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 19/2

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ! 
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ!

Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε, αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι παρέμειναν και μαζί τους παρέμειναν και τα προβλήματα. Παρέμεινε η ανεργία, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Για την κερδοφορία του ιδιωτικού κλάδου της Υγείας δεν επισπεύστηκε η απαξίωση του δημόσιου κλάδου;  Για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, με χρηματοδότηση τραπεζών ή φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων δεν έγιναν περικοπές στη δημόσια Υγεία και αλλού;

Την ώρα που η κυβέρνηση βαφτίζει τα μνημόνια «γέφυρες» και την τρόικα «θεσμούς», τάζει στους επιχειρηματικούς ομίλους τον ουρανό με τ’ άστρα και σε μας «λιτό βίο» και ανασφάλιστο βίο. «Λιτό βίο» ας έχουν οι μεγαλοεργοδότες που θησαύρισαν και θησαυρίζουν στις πλάτες μας, εμείς θέλουμε δουλειά με δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία, μια αξιοπρεπή σύγχρονη ζωή. 

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, να πυκνώσει τις γραμμές των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών, του ΠΑΜΕ, για να μη ζήσουμε με τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση για όταν και αν περισσέψουν από την πριμοδότηση των μονοπωλίων.

Τώρα σφράγισμα των βιβλιαρίων των ανέργων!
Πέμπτη 19 Φεβ 10:30 πμ στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους 
Όλοι και όλες με τα βιβλιάριά μας, να σφραγιστούν άμεσα!

Καλούν οι Επιτροπές Ανέργων:
*Επιτροπή Ανέργων Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
*Επιτροπή Ανέργων Κέντρου
*Επιτροπή Ανέργων Τούμπας
*Επιτροπή Ανέργων 5ου Διαμερίσματος
*Λαϊκή Επιτροπή Συκεών

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 19/2

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305) την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί, στο οποίο πραγματοποιείται ΝΑΤΟικο Συνέδριο Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 16/2 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 19/2. Η πραγματοποίησή του, αποτελεί απόδειξη για τη συνέχιση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και με τη νέα κυβέρνηση.

Κόντρα σε κάθε ΝΑΤΟική δράση! Καμία συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιους οργανισμούς. Καμία υποστήριξη σε οργανισμούς που υπάρχουν για να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων των μελών τους, στον ανταγωνισμό τους με τις επιχειρήσεις άλλων κρατών, βάζοντας τους λαούς στη μέση, οι οποίοι είναι και αυτοί που πληρώνουν με το αίμα τους.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Πέρασε και η φετινή Τσικνοπέμπτη και, όπως κάθε χρονιά, διοργανώθηκε το παραδοσιακό γλέντι που περιλάμβανε κρέας (πολύ κρέας), κρασί και πολλά άλλα συνοδευτικά φαγώσιμα, φτιαγμένα από διάφορους παρευρισκόμενους.

Η ψησταριά που είχε στηθεί έξω δούλευε πυρετωδώς (εδώ να ευχαριστήσουμε και τους συναγωνιστές που ανέλαβαν το ρόλο του ψήστη) και μας εφοδίασαν με κοτόπουλο, πανσέτες και σουβάκια στα κάρβουνα.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Καλή παρέα φυσικά, που υπήρχε και αυτή. Άλλωστε, με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα με σένα και ενδιαφέρονται να αγωνιστούν ενάντιά τους, πάντα γίνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση και πάντα περνάς όμορφα, αφού αισθάνεσαι "δέσιμο" μαζί τους.

Και του χρόνου λοιπόν, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες παίρνονται με κάθε ευκαιρία και όχι μόνο την Τσικνοπέμπτη, ενώ υπάρχει και το στέκι της Παρασκευής όπου επικρατεί παρεμφερές κλίμα.

Η στόχευση είναι πολλαπλή: η αντιμετώπιση της αποξένωσης, η γνωριμία με το διπλανό μας, το να έρθουμε πιο κοντά, να συζητήσουμε μέσα σε χαλαρό κλίμα για τη σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα που δημιουργούνται και την αντιμετώπισή τους, η προώθηση ενός εναλλακτικού, μη εμπορευματικού τρόπου συναναστροφής και διασκέδασης, ενώ αποτελεί και διέξοδο για τους μη έχοντες την οικονομική άνεση εξόδου.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 13/2

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου: Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών για τις νέες γυναίκες, μια κοινωνική ομάδα που λόγω της ιδιαιτερότητάς της, βιώνει πιο επώδυνα τις συνέπειες της κρίσης και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου. Η μητρότητα στοχοποιείται, η αδυναμία δημιουργίας οικογένειας είναι χαρακτηρηστικό γνώρισμα της σύγχρονης νέας γυναίκας, ο δείκτης της ανεργίας σε αυτό το γκρουπ είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ απαξιώνονται συστηματικά και οι κρατικές δομές που απευθύνονται στη νέα γυναίκα.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, Μυκηνών 17 (Μπότσαρη με Δελφών).

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο παιδικό πάρτι που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος, την Κυριακή 8 Φλεβάρη. Τα παιδιά το διασκέδασαν με την ψυχή τους κάνοντας χειροτεχνίες και κατασκευάζοντας αποκριάτικες μάσκες (και όχι μόνο), παίζοντας παιχνίδια, παρακολουθώντας παράσταση κουκλοθέατρου και χορεύοντας. Για το τέλος έμεινε το σπάσιμο μιας πινιάτας-χελώνας από τα παιδιά, που τους απέφερε καραμέλες, ενώ υπήρχε και μπουφές με σπιτικά, χειροποίητα εδέσματα (τυροπιτάκια, τρίγωνα με κρέμα), οπότε οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως την κυρία που τα παρασκεύασε και μας προμήθευσε. 
Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες για παιδιά, με την πρώτη ευκαιρία...



Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΓΛΕΝΤΙ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ 12/2

Τσικνοπέμπτη! Η οικονομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει την έξοδο, την ταβέρνα, το ξέσκασμα; Θα αφήσουμε αυτό το γεγονός να μας κλείσει στο σπίτι; Για όλα υπάρχει λύση όταν υπάρχει συλλογικότητα. Η Λαϊκή Επιτροπή, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, διοργανώνει γιορτή με ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα, ποτό και φαγητό γενικά, στην οποία όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ο καθένας μπορεί, προαιρετικά, να συνεισφέρει στο κοινό τραπέζι με ότι επιθυμεί (ρεφενές). Ό,τι έδεσμα θα υπάρχει διαθέσιμο στο χώρο, προέρχεται από την εθελοντική προσφορά των μελών της Λαϊκής Επιτροπής. Ενάντια στην απομόνωση και στο κλείσιμο στο σπίτι, τέτοιες στιγμές αποτελούν ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το διπλανό μας, να γνωρίσουμε τα προβλήματά του και να έρθουμε πιο κοντά για να τα αντιμετωπίσουμε! Πέμπτη 12 Φλεβάρη, μετά τις 7:30 μ.μ., στο χώρο της Λαϊκής Επιτροπής: Μυκηνών 17. 

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ 8/2

Μετά την επιτυχία του χριστουγεννιάτικου παιδικού πάρτι που είχε διοργανώσει η Λαϊκή Επιτροπή, δεν μπορούσαμε να μην επαναλάβουμε ένα παρόμοιο εγχείρημα! Υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από τις Απόκριες; Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 8 Φλεβάρη, λοιπόν, η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος διοργανώνει αποκριάτικο παιδικό πάρτι, για να μπορέσουν και τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να συναναστραφούν με τους συνομήλικούς τους, να ξεσκάσουν. Πράγμα απαραίτητο τη σήμερον ημέρα που τα παιδιά βιώνουν όλο και περισσότερες στερήσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

- Εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικης μάσκας
- Κουκλοθέατρο "Ο Αρλεκίνος", διασκευή της Στέλλας Μπάρμπα
- Χορός και μπαλονοκατασκευές
- Σπάσιμο πινιάτας με εκπλήξεις και δωράκια

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Μυκηνών 17 (Μπότσαρη, το στενό κάτω από Δελφών) και δεν χρειάζεται να πούμε πως η είσοδος είναι δωρεάν...

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 6/2

Ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Μνήμες Λεηλασίας" (Memoria Del Saqueo) του Fernando Solanas, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, Μυκηνών 17. 

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα γεγονότα της Αργεντινής την περίοδο 1998-2002, δηλαδή στην εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στις ακραίες καταστάσεις που προκλήθηκαν: τις κινήσεις που μεθοδεύτηκαν από την πλευρά των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου με φτωχοποίηση των μαζών και αύξηση της ανεργίας και την αντίδραση του κόσμου. 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ TODAYLICIOUS

Το Σάββατο 31 Γενάρη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.) σε υποκατάστημα της αλυσίδας "Todaylicious" στην οδό Τσιμισκή, στα Λαδάδικα.

Ο λόγος; Η εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, η οποία "τόλμησε" να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου, διεκδικώντας αξιοπρεπή επιβίωση σε μια εποχή που ο εργαζόμενος χάνει κάθε κεκτημένο.

Η εξέλιξη της κινητοποίησης ήταν θετική. Εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε προφορικά για την επαναπρόσληψη της απολυμένης στη δουλειά, ενώ ορίστηκε και συνάντηση για να "επισημοποιηθεί" η δέσμευση.

Πράγμα που αποδεικνύει πως το "δεν γίνεται τίποτα" και το "οι αγώνες δεν αποδίδουν" που λέγονται συχνά-πυκνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Νίκες υπάρχουν, αλλά φυσικά δεν προβάλλονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Από 'κει και πέρα, για μεγαλύτερες και περισσότερες νίκες, απαιτείται και υψηλότερος βαθμός συμμετοχής στο κίνημα: μαζικοποίηση και προσήλωση στο στόχο!

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις από την κινητοποίηση και διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο και η οποία μοιραζόταν κατά τη διάρκειά της:


Κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, οι ζωές μας όμως…

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Οι εκλογές ήρθαν και παρήλθαν και την επόμενη μέρα η πραγματικότητα μας προσγειώνει ξανά, ακόμα και με κυβέρνηση που έχει ως κορμό την υποτιθέμενη αριστερά. Για μία ακόμα φορά φαίνεται τι πάει να πει ανάπτυξη για τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, με το παράδειγμα των καταστημάτων Todaylicious. Ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια και συνεχίζουν να επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις καθώς ήδη μετράνε στο δυναμικό τους δεκάδες μαγαζιά και εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους μιας και αυτοί κοστίζουν πιο φτηνά στον εργοδότη. Η περιγραφή της κατάστασης είναι περιττή  μιας και οι περισσότεροι έχουμε περάσει τουλάχιστον από ένα κατάστημα, και έχουμε δει τους εργαζόμενους να τρέχουν σαν τους παλαβούς, να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολλούς πελάτες ταυτόχρονα  κλπ.

Τα καταστήματα αυτά είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει ανάπτυξη για τα αφεντικά και τι για τους εργαζόμενους. Παρά τα κέρδη τους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εξαθλίωση, δουλεύοντας με προγράμματα κάθε λογής από τα οποία επωφελούνται οι εργοδότες. Προσλαμβάνουν εργαζόμενους που δεν τους κοστίζουν τίποτα, για να τους βγάλουν τη δουλειά και μετά τη λήξη του προγράμματος ή τους πετάνε για να τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο φθηνούς ή περιπλανιούνται από κατάστημα σε κατάστημα μέχρι στο τέλος να απολυθούν.

Βασικός νόμος όμως, είναι η εντατικοποίηση της εργασίας. Πρέπει η δουλειά να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς λογική της εταιρίας είναι η ταχεία εστίαση και παράλληλα οι εργαζόμενοι πρέπει να δείχνουν πόσο ευχαριστημένοι είναι, παρόλο που είναι πολυμηχανήματα με ημερομηνία λήξης. Στα περισσότερα μαγαζιά επικρατούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κυρίως για νέους κάτω των 24, αλλά και άλλα προγράμματα, ενώ συναντάς και συμβάσεις ημιαπασχόλησης που σχεδόν πάντα είναι ψεύτικες καθώς καθεστώς στα περισσότερα μαγαζιά είναι οι έξι μέρες εβδομαδιαίως.

Και απέναντι σε όλα αυτά, αν πάει κανείς να σηκώσει κεφάλι, του το κόβουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μιας εργαζόμενης σε κατάστημα της «μαμάς» εταιρίας, στην οδό Πολυτεχνείου. Συμμετείχε στη γενική απεργία στις 27/11, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι με αίτημα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Εξαιτίας αυτού του «εγκλήματος» η εργοδοσία άρχισε να μεθοδεύει την απόλυσή της βάζοντάς την σερί βραδινή βάρδια για να την κάνουν να παραιτηθεί και ταυτόχρονα προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν μέσα στο μαγαζί κλίμα επιθετικότητας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Όταν πια κατάλαβαν πως όλα αυτά δεν αποδίδουν, της ανακοίνωσαν, αφού είχε βγει το πρόγραμμα, ότι σε δύο μέρες σταματάει.

Έτσι απαντάει η εργοδοσία όταν κάποιος αντιστέκεται σε όλα αυτά που προσπαθούν να του επιβάλλουν. Όλη αυτή η πολιτική της εταιρίας δεν είναι ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κλάδο, καθώς παρόμοια κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι σε Mikel, Plaisir και στις περισσότερες επισιτιστικές, και όχι μόνο, αλυσίδες. Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους κλάδους, καθώς αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι που θα ζουν μία ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, και για εργασιακά δικαιώματα ούτε λόγος, ό,τι έχει ο εργοδότης ευχαρίστηση. Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που βροντοφωνάζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματά τους, η ανταγωνιστικότητα που ευαγγελίζονται.

Εμείς απαντάμε: Δε θα τους περάσει! Όσο και αν σκύψουμε το κεφάλι δεν τους είναι αρκετό! Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Γύρισέ τους την πλάτη! Πάλεψε για το δικό σου συμφέρον, για το συμφέρον της τάξης σου! Πάλεψε για τη ζωή τη δική σου, των παιδιών σου. Τίποτα ποτέ δε δόθηκε στην εργατιά εξ ουρανού! Ό,τι κερδήθηκε, και υπήρχε μέχρι τώρα, κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες! Το κατέκτησαν ενωμένοι οι εκμεταλλευόμενοι ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα μαζί με όλους όσους βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική. 

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σε αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.

Ο αντίπαλος μας είναι εδώ! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.

Αυτός ο αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος. Tα συχαρίκια και οι φιλοφρονήσεις από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στη νέα κυβέρνηση πηγάζουν από τις δεσμεύσεις για νέα προνόμια, για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που θα τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση. Θέλουν να παγιωθεί όλο αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί ώστε σε συνθήκες ανάκαμψης να έχει εξουδετερωθεί η αγωνιστική-διεκδικητική φωνή των εργαζομένων. Βασικός πυλώνας της νέας διαχείρισης του συστήματος είναι να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να ικανοποιούμαστε με τα ψίχουλα όπως ακριβώς τόνισε ο νέος υπουργός οικονομίας με τη δήλωση περί «λιτού βίου».

Οι δηλώσεις Υπουργών που κλείνουν το μάτι στην «ισχυρή επιχειρηματικότητα», που αναφέρονται σε σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών σύμφωνα με «τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας» φανερώνουν τους βασικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν αλλά κρύβονται επιμελώς πίσω από επικοινωνιακά τρικ.

Σε όλους τους κλάδους παραμένει και εντείνεται η εργοδοτική επίθεση. Οι απολύσεις, η ανεργία, η κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα απαράδεκτα προγράμματα απασχόλησης, το τσάκισμα των μισθών με κάθε τρόπο συνεχίζουν να υπάρχουν με έναν και μόνο στόχο: Να μειώνεται συνεχώς το «εργατικό κόστος» για να πλουτίζουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εφόσον τα μονοπώλια και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους, το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Όσοι ισχυρίζονται με τα λόγια και τις θέσεις τους ότι μπορεί να υπάρχει κοινό συμφέρον και επικαλούνται την ταξική συνοχή ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, λένε ψέματα. Είναι κοροϊδία και απάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές να έχουν άθικτα τα κέρδη και τα συμφέροντα τους και παράλληλα οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε ανακούφιση και βελτίωση της ζωής τους.

Η εργατική τάξη και το κίνημα της, έχει διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τις διεκδικήσεις της. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:

«Κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». 

Nα βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών Συμβάσεων, στις ενώσεις προσώπων.
Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου και επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο (Ν. 4024).
Να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014 για την αξιολόγηση.
Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
"Όχι" στην απελευθέρωση του ωραρίου. "Όχι" στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ), να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015.
Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. 
Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ.
Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
Επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.

 Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένεια τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο.
Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Ανακούφιση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας από τα χαράτσια και τη φοροληστεία.

Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.
Κατάργηση του ανατοκισμού όλων των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερευούσης κατοικίας
Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού. Να καταργηθούν οι φόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.            
Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία. Να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων, το 1€ στη συνταγογράφηση.
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές, κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών.
Όχι στα σφαγεία των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπήρων. Ανεξάρτητα από ποσοστό αναπηρίας πλήρη κάλυψη σε φάρμακα, περίθαλψη, τεχνικά βοηθήματα από το κράτος και επίδομα ανεργίας σε όλους άνεργους ανάπηρους.
Δωρεάν προγεννητικός έλεγχος για όλα τα ζευγάρια. Ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για την προστασία της μητρότητας.
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.

Το ΠΑΜΕ παράλληλα στηρίζει τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για:

Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ.
Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.

Το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει πως όποιος ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα κέρδη των επιχειρήσεων, όποιος βάζει τις δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Το συνεχές κυνήγι του κέρδους, απαιτεί αφοπλισμένο εργατικό κίνημα, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ανοργάνωτους.

Καμιά κυβέρνηση ότι πρόσημο και αν έχει δε μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της. Να μην περάσουν λογικές αναμονής ή αυταπάτης πως το κεφάλαιο που σε όλες τις φάσεις είτε σε περιόδους ανάκαμψης είτε σε περιόδους κρίσης της οικονομίας, άρπαζε τον πλούτο που με ιδρώτα έβγαζαν οι εργαζόμενοι, θα σταυρώσει τα χέρια και θα παραχωρήσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Η αδράνεια, η καθυστέρηση δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, παγιώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αλλάζει, δε γίνεται πιο ανθρώπινο μέσω των εναλλαγών στις κυβερνήσεις. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι ο σημερινός μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουν αυτά που έχασαν, για να βάλουν μπρος για τις διεκδικήσεις τους που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Η ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, η υιοθέτηση αιτημάτων που θίγουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο.

Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους. Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Γενάρης 2015