Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Δ.Υ.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 3/12

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

- Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό 2016 φορτώνει στο λαό χαράτσια, περικοπές και νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω των εφαρμοστικών μέτρων που ψήφισε πρόσφατα.

- Μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα δυναμώνει η κρατική - εργοδοτική καταστολή και τρομοκρατία σε βάρος όσων εργαζομένων διεκδικούν τα αυτονόητα: Ανάκληση απολύσεων, απόκρουση μειώσεων στους μισθούς κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τρομοκρατίας αποτελούν οι διπλές επιθέσεις των ΜΑΤ σε απεργούς στα Γιάννενα, η ένταση της καταστολής και οι συλλήψεις απεργών στη Θεσσαλονίκη.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πανελλαδικό - πανεργατικό ξεσηκωμό στην απεργία της Πέμπτης 3 Δεκέμβρη, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αγώνας για τη ζωή και αντίστροφα. Αυτοί που στύβουν και το τελευταίο ευρώ από τις “κοινωνικές δαπάνες” είναι γαλαντόμοι σε κάθε δαπάνη που υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με ελληνική συμμετοχή. Όλα αυτά δείχνουν τον ομφάλιο λώρο που δένει την “εσωτερική” πολιτική με την “εξωτερική” πολιτική και τη συμπόρευσή της με τους Ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές για να αναβαθμιστεί “γεωστρατηγικά” και να πάρει καλύτερη θέση το κεφάλαιο στη μοιρασιά της λείας. 

Δίνουμε δυναμικά κι εμείς τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για να μην περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το φόρτωμα νέων ασήκωτων βαρών στην πλάτη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Καμιά ελληνική στρατιωτική εμπλοκή, κανενός είδους διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες. Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που εξυπηρετούν Ευρωπαϊκή Ένωση - ΗΠΑ -ΝΑΤΟ».

Η Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικού Τομέα Θεσ/νίκης καλεί σε συμμετοχή
στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη στις 10:30 π.μ. στο Αγ. Βενιζέλου.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 30/11

~ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ~

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 5ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ: ΜΥΚΗΝΩΝ 17 (ΜΠΟΤΣΑΡΗ-ΔΕΛΦΩΝ), ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Θα μιλήσουν: Γιώργος Τσαμπούκης (εκτελεστική γραμματεία Π.Α.ΜΕ. Θεσ/νίκης), Άκης Οργαντζής (συντονιστική επιτροπή αγώνα συνταξιουχικών σωματείων), Ράνια Καπετανγιώργη (πρόεδρος Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσ/νίκης, γραμματεία Θεσ/νίκης της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.)

Εργαζόμενε, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, συνταξιούχε, φοιτητή,
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικά μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση που μας αφορούν όλους. Τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, έρχονται για να μείνουν. Σκοπός τους δεν είναι η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος όπως λέγεται, αλλά η απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και του κράτους από τις υποχρεώσεις τους προς την Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι ώστε:
Να μειωθεί το κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλιστεί το κέρδος και η ανταγωνιστικότητά τους.
 Να γλιτώνει το κράτος κονδύλια που θα μπορεί πλέον να διοχετεύει σε μεγάλες επιχειρήσεις ως επιδότηση ή να προβαίνει σε φοροαπαλλαγές τους, ώστε να «τονώσει την οικονομία».

Τα παραπάνω καμουφλάρονται με τον μανδύα της «κοινωνικής δικαιοσύνης», προσπαθώντας να μας πείσουν ότι αιτία για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αποτελεί δήθεν το γεγονός ότι κάποιοι έβγαιναν στη σύνταξη πριν τα 62 τους χρόνια, άσχετα αν το επέτρεπε η τότε νομοθεσία, ή ότι κάποιοι παίρνουν μεγάλη σύνταξη που τάχα προκαλεί βάρος στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, άσχετα αν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές όπως προβλεπόταν. Προσπαθούν να μας κάνουν να κατηγορήσουμε το διπλανό μας!

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα μέτωπα: αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να μεριμνά για να μην πληγούν τα συμφέροντα των τραπεζών και λύνει τα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν ποικιλοτρόπως να εισπράξουν τα χρέη των «κόκκινων δανείων». Μέτωπο στις μαζικές διακοπές ρεύματος στις οποίες προβαίνει η ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς, δηλώνοντας πρόσφατα ότι μόνο για το τρέχον διάστημα θα πραγματοποιηθούν 100.000 διακοπές, ενώ παράλληλα απειλεί ότι θα αυξήσει τα τιμολόγια εξαιτίας όσων δεν πληρώνουν, προσπαθώντας να μας κάνει να κατηγορήσουμε το διπλανό μας για τις αυξήσεις αυτές. Δεν λένε όμως ότι η αδυναμία πληρωμής οφείλεται ακριβώς στην αύξηση των τιμολογίων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Και τα προβλήματα τελειωμό δεν έχουν…

Η οργάνωσή μας και η αντεπίθεση αποτελούν μονόδρομο. Απαντάμε με μαζικό κίνημα. Η πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη έδειξε πως υπάρχει διάθεση αμφισβήτησης, διεκδίκησης και αγώνα. Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας: ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ. Όσο εντείνεται η επίθεση ενάντιά μας, τόσο πιο μαζική και δυναμική πρέπει να γίνεται η απάντησή μας. Καμία υποχώρηση. Ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Αλληλεγγύη στο διπλανό μας, σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε’ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. ΜΥΚΗΝΩΝ 17.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ 26/11

Παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη-Παπαναστασίου) για διαγραφή προστίμων ανέργων, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 10:30 π.μ. από τις Επιτροπές Ανέργων Κεντρικής-Ανατολικής Θεσσαλονίκης. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 26/11

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10:30 π.μ

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή το νέο πακέτο με τα καταστρεπτικά αντιασφαλιστικά μέτρα του τρίτου επαχθέστατου μνημονίου, που από κοινού ψήφισε με τα κόμματα Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Αυτή είναι η απαίτηση της Ε.Ε και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την μείωση της αξίας της Εργατικής δύναμης ρίχνοντας τους συνταξιούχους στον καιάδα.

Τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα μέχρι τώρα τσάκισαν την ζωή μας, θα αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει από τα κοινωνικοασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματά όλου του λαού. Τους σημερινούς συνταξιούχους θα μας οδηγήσουν στη μαζική φτώχεια, πετσοκόβοντας σε ότι απέμεινε από τις συντάξεις που παίρνουμε, κύριες και επικουρικές, θα καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια μας βιώνουν ήδη ένα καθεστώς χωρίς ασφαλιστικά εργασιακά-δικαιώματα, με φτώχεια και ανεργία, εμποδίζονται να κάνουν δικές τους οικογένειες και τα προορίζουν να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα για μια «σύνταξη» μιζέριας, όσα μπορέσουν να φτάσουν σ’ αυτή.

Η ενοποίηση των ταμείων θα γίνει μοχλός προώθησης δυσμενέστερων προϋποθέσεων για τους συνταξιούχους, θα χειροτερέψει την έτσι κι αλλιώς τραγική οικονομική κατάστασή τους.

Στο χώρο της υγείας η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις, ο δημόσιος τομέας που απέμεινε διαλύεται, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν, τα νοσοκομεία καταρρέουν, το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό ελαχιστοποιείται, οι υπόλοιπες δομές παροχής υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής περίθαλψης εγκαταλείπονται, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, τα βάρη φορτώνονται όλο και περισσότερο στους ασφαλισμένους, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο ακονίζει τα νύχια του για να κερδοσκοπήσει από την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού και υγειονομικού συστήματος. 

Η φορολογία μας έχει τσακίσει, είτε έχουμε είτε όχι οικονομικές δυνατότητες, οι τράπεζες, το κράτος και οι επενδυτικοί γύπες θα μας αρπάξουν τα σπίτια. 

Κανένας μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο, κανένας μας δεν θα τους ανεχτεί άλλο.

Εδώ και τώρα Αγώνας. Για να τους σταματήσουμε. Με ένα ενιαίο Μέτωπο, σε κοινό Αγώνα εμείς και τα παιδιά μας, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, νεολαίοι.

Είμαστε σε δράση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου με αντι-ασφαλιστικά μέτρα στην Βουλή.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
• ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
• ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
• ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ "ΙΣΟΤΗΤΑ"

Για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Θέλοντας να «ντύσει» τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών με το μανδύα της ισότητας, ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού έχει στόχο να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την καθιέρωση μιας «εθνικής σύνταξης» πτωχοκομείου για όλους, που θα περιλαμβάνει «ρήτρα ανάπτυξης». Το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτή τη σύνταξη που θα κινείται στα όρια της φτώχειας και ίσως ακόμα παρακάτω σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης.

Στην «εθνική» σύνταξη θα προστίθεται η «αναλογική» σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Για αυτό το «αναλογικό» τμήμα, για το οποίο το κράτος δεν θα δίνει καμία εγγύηση, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τις νέες αυξημένες εισφορές. Μάλιστα εάν θέλει να πάρει λίγο μεγαλύτερη σύνταξη, θα εξαναγκάζεται να παραμείνει περισσότερο στην εργασία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε επίσης για υπολογισμό των εισφορών ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα, καθώς και για την καθιέρωση «ενιαίων» κανόνων για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο τρίτο μνημόνιο για ενιαίες εισφορές σε όλα τα ταμεία, κατά τα πρότυπα των εισφορών του ΙΚΑ, που για την κύρια σύνταξη ανέρχονται στο 20% επί του μισθού. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει δραματικά τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΕ και τους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς το πιθανότερο είναι ότι το ποσοστό των εισφορών θα υπολογίζεται επί του συνολικού τζίρου και όχι του πραγματικού εισοδήματος.

Η καθιέρωση «ενιαίων» κανόνων μεταφράζεται σε επανυπολογισμό και μείωση των συντάξεων. Το πετσόκομα των συντάξεων θα γίνει μέσα από την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, σε συνδυασμό με την ηλικία συνταξιοδότησης. Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν σε μικρότερη ηλικία θα τους επιβληθούν μεγαλύτερες μειώσεις.

Πηγή: 902.gr

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ Δ.Ε.Η. 24/11

Την Τρίτη 24 Νοέμβρη, στις 11:00 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος θα παρέμβει στη ΔΕΗ, στο κατάστημα της Παπαναστασίου, για να διεκδικήσει επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένεια που υπέστη διακοπή. Να σημειωθεί πως στο διακανονισμό που επιχείρησαν να κάνουν με τη ΔΕΗ μπήκε ως απαράβατος όρος για την επανασύνδεση, να κατατεθεί μέρος από τα χρωστούμενα, υψηλότερο από την οικονομική τους δυνατότητα. Διεκδικούμε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 25/11

Η οικονομική κρίση, η εφαρμογή του 1ου, 2ου , 3ου μνημονίου και των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και των οργάνων τους:
- οδηγούν τη χώρα ανηλέητα σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. 
- οδηγούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην περιθωριοποίηση (άστεγοι, άνεργοι, αυτοί που ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα ή και νερό, χωρίς γιατρό και φάρμακα). 
- οδηγούν τους ανθρώπους σε μια ζούγκλα όπου η εργασία απαξιώνεται και έτσι αυτοί που δουλεύουν για να ζήσουν, όλο και πιο δύσκολα «τα φέρνουν βόλτα» για να μεγαλώνουν τα κέρδη αυτών που ζουν χλιδάτα από τη ζωή των άλλων και τα ονόματά τους φιγουράρουν στις διάφορες λίστες όπως Λαγκάρντ και Λιχτενστάϊν. 

Είναι επόμενο λοιπόν, αφού το σύστημα που ζούμε επιφυλάσσει μια άδικη, σκληρή και κακής ποιότητας ζωή για το σημερινό εργαζόμενο να επιφυλάσσει και μια αντίστοιχη εκπαίδευση για το παιδί του, τον αυριανό εργαζόμενο, δηλαδή το σημερινό μαθητή. Έτσι τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης συνεχίζουν να οξύνονται. Η υποχρηματοδότηση καλά κρατεί (κτιριακό, υποδομές, μεταφορές μαθητών, κενά εκπαιδευτικών). Το κράτος, ο δήμος δεν καλύπτουν πολλές φορές ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου που καλείται ο γονιός να καλύψει. Με άλλα λόγια στήνεται, όλο και πιο πολύ, ένα σχολείο φτηνό για το κράτος και ακριβό για το γονιό.

Η υποβάθμιση του σχολείου και η συρρίκνωση των μορφωτικών αγαθών του είναι η σκληρή πραγματικότητα. Είναι ακόμη μεγαλύτερης σπουδαιότητας τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο, πώς και γιατί, γιατί αυτό και όχι κάτι άλλο, για να μη γινόμαστε τα εύκολα θύματα ξενοφοβείας, ξενολατρείας ή προγονολατρείας ακόμη και μηδενισμού των πολιτισμών. Οι εργαζόμενοι οφείλουν στον εαυτό τους και στη νέα γενιά να κάνουν υπόθεση δική τους τη μόρφωση που θα΄ χει το παιδί τους σ΄ ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο των σύγχρονων αναγκών, να απολαύσουν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας.

Πιστοί στην παρακαταθήκη που μας άφησε ο μεγάλος παιδαγωγός και δάσκαλος Δημ. Γληνός: 
«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής». 

Σας καλούμε σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: 
«Το σχολείο σήμερα και το μάθημα της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια». 
Τετάρτη 25 Νοέμβρη, στις 19:30, Μυκηνών 17. 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

Λίγο μετά τις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Νοέμβρη, εκδηλώθηκε μαζική, σχεδιασμένη επέμβαση μονάδων της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) και των ΜΑΤ, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Χάρμα» συμφερόντων «Ζούρα», μετά από καταγγελία της εργοδοσίας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να κάμψει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεών της, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, ανάκληση τρομοκρατικών απολύσεων και λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν τους 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία, αλλά και μέλη και στελέχη του Π.Α.ΜΕ. που βρίσκονταν στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Στους προσαχθέντες ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης (γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ε.Ε. του ΠΑΜΕ), ο Μανώλης Καραντούσας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών), ο Γιάννης Τζαβάρας (πρόεδρος του Πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο), καθώς επίσης εργαζόμενοι και εργαζόμενες από το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Οι απεργοί και τα μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και μετά τη μήνυση του διευθυντή της εταιρείας, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι για παράνομη βία και διατάραξη εργασιακής ειρήνης.

Από την πλευρά τους πάντως και οι συλληφθέντες κατέθεσαν μήνυση για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και απειλή κατά της ζωής σε βάρος στελεχών της εργοδοσίας.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Άμεση ήταν η απάντηση του κινήματος που πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τη Γ.Α.Δ.Θ. με κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ. ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και για την καταδίκη της πολιτικής της καταστολής όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Τελικά, το απόγευμα του Σαββάτου, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους συγκεντρωμένους να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες, και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».


Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το Π.Α.ΜΕ. επισημαίνει:

«To Π.Α.ΜΕ. καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας, την εργοδοσία της επιχείρησης «Ζούρα» και την κυβέρνησή της, για το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων απεργών-εργατών και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο εργοστάσιο Χάρμα, στη Θεσσαλονίκη.

Με οργανωμένη και μαζική επέμβαση μονάδων καταστολής, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία καθώς επίσης και εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.

Στους συλληφθέντες βρίσκονται επίσης, μέλη και στελέχη του Π.Α.ΜΕ. που βρίσκονταν στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, επί μήνες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εγκληματίες, βρίσκονται ως τώρα στη σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία που τους αφήνει απλήρωτους, τους τρομοκρατεί και τους απολύει, όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερη και ανενόχλητη αλλά δίνει εντολές για συλλήψεις.

Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που πρέπει να γκρεμίσουμε! Μισή ζωή, απληρωσιά, ανεργία, δουλειά χωρίς δικαιώματα και όταν οι εργαζόμενοι τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην αδικία, να αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή και την ταξική δικαιοσύνη.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων "Ζούρα", να καταδικάσουν τη νέα προσπάθεια εκφοβισμού και καθυπόταξης των εργαζόμενων, την κρατική καταστολή, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία τους. Μόνο η δική μας οργάνωση και αγώνας μπορούν να απαντήσουν στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στα νέα και παλιά αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσουν τις γραμμές μας, να γίνει πράξη το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"».



Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΟΧΘΗ

Η κυβέρνηση, με φανατισμό και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, υλοποιεί, και θα συνεχίσει να το κάνει, τη στρατηγική ενίσχυσης των μονοπωλίων, για να ανακάμψουν τα κέρδη τους, κάτι που αντικειμενικά θα συνδυάζεται με την περαιτέρω πτώχευση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. «Και να μην υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε», έλεγε την προηγούμενη βδομάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωνε, σχετικά με την προώθηση του νομοσχεδίου στήριξης των τραπεζών και διευκόλυνσης των πλειστηριασμών, ότι «...είναι από τις ρυθμίσεις για τις οποίες δεν νιώθω ενοχές». Λίγο μετά, κυνικά, συμπλήρωνε, αποδεικνύοντας την ταξικότητα της πολιτικής της συγκυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να «καλύψουν» κι αυτόν που πήγε να αγοράσει σπίτι στην Αγία Παρασκευή, ενώ η τσέπη του είναι για το Περιστέρι... Τοποθετήσεις, που υμνολογούν την αντιλαϊκή επίθεση από τη συγκυβέρνηση και προσφέρονται για να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα: Κυβέρνηση, δανειστές και καπιταλιστές είναι όλοι στην ίδια όχθη και απέναντι από το λαό. 

Πηγή: Ριζοσπάστης

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 21/11

Εξόρμηση αλληλεγγύης έχει προγραμματίσει η Λαϊκή Επιτροπή το Σάββατο 21 Νοέμβρη, με το ραντεβού να έχει οριστεί στις 11:00 π.μ. στα γραφεία της (Μυκηνών 17). Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα εδώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 20/11

Η Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 20 Νοέμβρη, στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία της, Μυκηνών 17. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Π. Βούλγαρη "Το Χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974".

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ... ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Την ίδια ώρα που ανοίγει το δρόμο για να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες χρεωμένες λαϊκές οικογένειες, με πλειστηριασμούς ή με όποιο άλλο μέσο κρίνουν σε κάθε φάση πρόσφορο οι τράπεζες, η κυβέρνηση... «πανηγυρίζει» γιατί «προστατεύει», λέει, τα σπίτια «των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων»!

Ποια είναι η πραγματικότητα; Την ώρα που η συγκυβέρνηση κλιμακώνει τη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης, έρχεται με το νέο πολυνομοσχέδιο να βάλει οριστική ταφόπλακα στην αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, να πετσοκόψει κι άλλο ακόμα και αυτούς τους ανεπαρκέστατους περιορισμούς που υπήρχαν στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.

Το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα (Πέμπτη 19/11) με διαδικασίες «fast track» στη Βουλή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών και συνολικότερα του κεφαλαίου. Πάνω στις πλάτες των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, διευκολύνει τις τράπεζες να διαχειριστούν με πιο λυμένα τα χέρια τους τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν συσσωρεύσει, ενώ για το αμέσως επόμενο διάστημα παραπέμπεται το τι ρόλο θα έχουν και σε αυτήν την «αγορά» τα λεγόμενα «distress funds», τα «επενδυτικά» αρπακτικά που έχουν μυριστεί «ψητό» για τα κέρδη τους...

Οι σωρευτικές προϋποθέσεις που θέτει το πολυνομοσχέδιο για την ένταξη στο καθεστώς «μερικής» ή «αυξημένης προστασίας» της πρώτης κατοικίας (προϋποθέσεις περιουσιακές, εισοδηματικές, αλλά και το αν... «ο οφειλέτης υπήρξε συνεργάσιμος», από την πρώτη στιγμή που «κοκκίνισε» το δάνειό του, με τις τράπεζες που τον κυνηγούσαν να το αποπληρώσει!), σε συνδυασμό με την περιορισμένη διάρκεια της όποιας ρύθμισης (3 χρόνια, λες και μετά τα τσακισμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα μπορέσουν ξαφνικά να αποπληρώνουν τα δάνειά τους!), δείχνουν ποια είναι ακριβώς η «προστασία» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση...

Πολύ περισσότερο, το ίδιο το κείμενο του πολυνομοσχεδίου αποτυπώνει ανάγλυφα ότι ο μόνος που «προστατεύεται» - και μάλιστα με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας - είναι τα συμφέροντα των τραπεζών:
«Ειδική μέριμνα», λέει η αιτιολογική έκθεση, «λαμβάνεται ώστε να μη βλάπτονται τα συμφέροντα των πιστωτών (σ.σ. των τραπεζών)», καθώς ορίζεται ότι οι τράπεζες θα ρυθμίζουν την οφειλή με μίνιμουμ ποσό τα όσα θα έπαιρναν από τον πλειστηριασμό κι από κει και πέρα θα κυνηγάνε τι θα μαζέψουν παραπάνω...
 Για να σιγουρέψει το πράγμα, μάλιστα, στο σχετικό άρθρο προβλέπεται ότι ακόμα και αν... καταφέρει κανένας οφειλέτης να πουλήσει το σπίτι του σε τιμή που «υπερβαίνει το ποσό το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (...) τότε το ήμισυ της διαφοράς κατανέμεται στους πιστωτές»!
 Για κάθε σχέδιο ρύθμισης προσδιορίζονται οι μηνιαίες δόσεις, με βάση «τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη». Για να ενταθούν, μάλιστα, οι εκβιασμοί στα χρεωμένα νοικοκυριά, ορίζεται ότι αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τρεις δόσεις, χάνουν τη ρύθμιση...
 Ακόμα και για τα πιο οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά, που ζουν κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, ορίζονται μηνιαίες δόσεις (τις οποίες μάλιστα οι τράπεζες θα εισπράττουν βρέξει - χιονίσει, με την εγγύηση του κράτους, το οποίο θα «συνεισφέρει» για τις δόσεις αυτών των νοικοκυριών) που όσα και να έκοβαν από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους, πάλι δε θα μπορούσαν να πληρώνουν στις τράπεζες.

Ποιον προστατεύουν όλα τα παραπάνω; Τις χρεωμένες λαϊκές οικογένειες; `Η τις τράπεζες; Να λείπει το δούλεμα, λοιπόν! Το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των τραπεζών να προχωρούν σε εκείνους τους πλειστηριασμούς που αυτές επιλέγουν (είτε για λόγους «παραδειγματισμού», για να εντείνουν τους εκβιασμούς στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, είτε για τη συγκέντρωση γης και ακινήτων σε περιοχές που το κεφάλαιο βλέπει «ψητό»), αλλά και στην προώθηση άλλων «τραπεζικών προϊόντων» (π.χ. μεταβίβαση κυριότητας σπιτιού στην τράπεζα, με τον ιδιοκτήτη να μετατρέπεται σε ενοικιαστή), που οδηγούν στα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα.

Κόντρα σε αυτή τη νέα επίθεση, η απάντησή μας θα είναι η ένταση της επαγρύπνησης, για να μην περάσουν οι εκβιασμοί, για να μην ξεσπιτωθεί καμιά λαϊκή οικογένεια!

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ Π.Α.ΜΕ, ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

42 χρόνια από το Νοέμβρη του '73 το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα τιμούν την εξέγερση του πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και την Αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στον τόπο τους, και να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλλογική, μαζική, οργάνωση και δράση σήμερα ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία.

Ειδικά σήμερα, που επιχειρείται στο όνομα της «Αριστερής» Κυβέρνησης, η υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για ζωή και δουλειά χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς παροχές υγείας και πρόνοιας, με μισθούς πείνας, χρειάζεται πιο μαχητικά να δοθεί ταξική απάντηση από τους εργάτες και τη νεολαία. Με μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των Λαϊκών Επιτροπών, με οδηγό την προετοιμασία της Απεργίας της 12ης Νοέμβρη, να κάνουμε βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να απομονωθούν οι δυνάμεις αυτές στα συνδικάτα, που ακόμη και σήμερα μιλάνε για υπεράσπιση μιας Κυβέρνησης που σφάζει το λαό. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδέχονται τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», της «κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Οι δυνάμεις που αποδέχονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ως «το κοινό μας σπίτι».

Ειδικά σήμερα που ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή 'Ενωση, από τη μια βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την Ε.Ε. και τις συνθήκες της (Σένγκεν, Δουβλίνου) που όσους πρόσφυγες δεν σκυλοπνίξουν, τους προορίζουν για τζάμπα εργατικά χέρια στις πολυεθνικές τους. Αυτή η πολιτική είναι που εκθρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Χρυσή Αυγή. Αυτή η πολιτική είναι που εξέθρεψε και στήριξε την Χούντα.

Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στη Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος, την φοροληστεία. Να μπει μπλόκο στις Απολύσεις στους σχεδιασμούς για νέες μειώσεις μισθών. Οργάνωση του Αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με κάλυψη των απωλειών μας. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση. Άμεσα μέτρα προστασίας των Ανέργων. Να δυναμώσει η Αλληλεγγύη με τους Πρόσφυγες. Να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα, ισχυρής απεργιακής απάντησης. 

Δυναμώνουμε την καθημερινή μας δράση με οδηγό τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Με Συμπαραστάτες τους ήρωες της τάξης μας. Τους εργάτες και τους νέους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 12/11

Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Άγαλμα Βενιζέλου, έφτασαν συγκροτημένα οι προσυγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων που είχαν οριστεί στο κέντρο της πόλης (Εμπόριο, Επισιτισμός - Τουρισμός) και η προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν οι Γρηγόρης Λιβιεράτος (εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στα 5μηνα στους ΟΤΑ), ο Χρήστος Τοπάζος (γενικός οργανωτικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας), ο Ζήσης Μαλαχιάς (πρόεδρος του Συνδικάτου Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας) και ο Γιώργος Ρίσκος (από την ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η πορεία διέσχισε την Εγνατίας, την Αγίας Σοφίας, την Παύλου Μελά, την Τσιμισκή και την Νίκης και κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, με τους απεργούς να εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ο Ο.Λ.Θ. βρίσκεται στη σχετική διαδικασία. Μπροστά στην πύλη του λιμανιού ο Κώστας Ηλιού, από την Πανελλαδική Γραμματεία Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη τους στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.


Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ "ΑΠΕΡΓΕΙ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ!;!;

Δεν είναι «τρολιά», είναι πέρα για πέρα αληθινή η ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης. Και, βέβαια, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα μούτρα να κάνουν εξόρμηση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές μ’ αυτή την ανακοίνωση που έχει τίτλο «Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην ασφάλιση και την αξιοπρεπή διαβίωση». Και μάλιστα όταν πρόκειται για μια απεργία που από την αρχή σαμποτάρισαν.

Πώς γίνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να κόβει μισθούς και συντάξεις, να βομβαρδίζει με φόρους το λαό, να παζαρεύει πόσοι θα χάσουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς, και από την άλλη ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει ενάντια σε όλα αυτά;

Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε την απάντηση στην ψυχιατρική και να ξεμπερδεύαμε, αλλά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Και την απάντηση μπορεί να την αναζητήσει κανείς στην πρακτική της σοσιαλδημοκρατίας που είναι «μανούλα» στην εξαπάτηση και στην κοροϊδία του λαού. Φαίνεται ότι μελετούν καλά τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: 902.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ 10/11

Για την προώθηση της πανελλαδικής απεργίας της 12ης Νοέμβρη, η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος έχει προγραμματίσει πικετοφορία το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοέμβρη, στις 6:30 μ.μ. Σημείο συνάντησης/εκκίνησης: Γωνία Παπαναστασίου-Μαρτίου, μπροστά στον ΟΑΕΔ.

ΑΠΕΡΓΙΑ 12/11

12 Νοέμβρη Απεργούμε! Όλοι μια γροθιά! 
Όλοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα! Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία. 

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. 

Εργατικό-λαϊκό ΜΠΛΟΚΟ στα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες

Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι! Κανένας άνεργος μόνος του! Όλοι μια γροθιά! Όλοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Νεκρώνουμε τα πάντα!

Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!
 Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
 Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
 Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Όχι στις ομαδικές απολύσεις!
 ● Όχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς   συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
 Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
 Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά. 

Κεφάλαιο – ΕΕ – Κυβέρνηση προχωρούν σε ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Δε θα χαρίσουμε την κοινωνική ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!
 Δε δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας!
 Δε δεχόμαστε να γίνει η ασφάλιση προνόμιο λίγων!
 Δε θα γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλέμπορων στο χώρο της υγείας που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.

Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους!

Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, τη προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Όλα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δεν μας τα χάρισε κανείς!

Κανένας να μην παρασυρθεί από τα ψέματα της βρώμικης κυβερνητικής προπαγάνδας ότι δήθεν τα μέτρα θα αποδώσουν «δικαιοσύνη και ισότητα». Κανένας να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζόμενων! Το «διαίρει και βασίλευε» είναι η προσφιλής τους τακτική για να περνούν τα μέτρα!

Οι δήμιοι εμφανίζονται ως σωτήρες του ασφαλιστικού!

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και έρχονται νέες σαρωτικές μειώσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα κέντρα υγείας κλείνουν!

Την ίδια στιγμή χαρίζονται στην καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία χρέη εκατομμυρίων, απαλλάσσονται από εισφορές στα ταμεία, από πρόστιμα, από φορολογία, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που αρπάζουν από τις δικές μας αιματηρές θυσίες!

Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την ασφάλιση για τις νεότερες γενιές! Καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα με συντάξεις φιλοδωρήματα. Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούν τα ΒΑΕ, διατυπώνουν σαφείς θέσεις αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.

12 Νοέμβρη Απεργούμε!

Αγωνιζόμαστε και Απαιτούμε: Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Καθολική και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. 

 Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων   στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
 Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.  Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
 Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
 Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους». Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
 Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
 Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν. 

Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μόνο μια διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την άθλια ζωή, την ανεργία, τη μισή δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους και τις γειτονιές, είναι το δικό μας όπλο! Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε με το ΠΑΜΕ, χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία για ρήξη και ανατροπή με την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων! Για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού όχι των λίγων! 

Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά! Όλοι στην απεργία!
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση 10.30 π.μ. στο Αγ. Βενιζέλου!

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ";

Μάθημα..."φορολογικής συνείδησης" δήλωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) ότι σχεδιάζει να εισάγει στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά μαζί με το Νίκο Φίλη (υπουργό Παιδείας). Ανέφερε πως σκοπός του μαθήματος θα είναι «να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους»!

Δηλαδή, θα λένε στα παιδιά ότι φταίει ο γονιός τους που π.χ. δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία και γιατροί στα νοσοκομεία. Πλήρης χειραγώγηση της συνείδησης από την τρυφερή ηλικία! Ενοχοποίηση του φτωχού που, φυσικά, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φοροεπιδρομή και αθώωση του μεγάλου κεφαλαίου που απολαμβάνει όλες τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις! "Γραμμή" την οποία ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση με τα προνόμια που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Για την παιδεία των λαϊκών αναγκών διαδήλωσαν σήμερα Πέμπτη 5 Νοέμβρη φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου από 12 Φοιτητικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα του Μ.Α.Σ. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Μπουτάρη για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Νωρίτερα, μέλη του Μ.Α.Σ. (Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών) είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στην πρόσοψη του οποίου ανάρτησαν γιγαντοπανό που έγραφε «Δε στριμώχνουμε τη ζωή και τις σπουδές μας στα μέτρα τους. 12 Νοέμβρη όλοι στην απεργία στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30».




Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ 5/11

Όλοι στην κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 11:30 π.μ. στο νοσοκομείο Θεαγένειο.

Εξαιρετικά οξυμένα τα προβλήματα στην υγεία. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 40% ενώ ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα δεν δίνονται στα νοσοκομεία. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση του επιπέδου των παροχών υγείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μειωμένη τροφοδοσία από το διαιτολόγιο των αρρώστων για πολλές μέρες τους προηγούμενους μήνες, η έλλειψη γάλατος το πρωινό, οι ελλείψεις σε μηχανήματα υλικά κλπ…

Οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται και η εργασία υπερεντατικοποιείται, ενώ την ίδια ώρα δε γίνονται προσλήψεις, ούτε καν αυτές οι λιγοστές που εξαγγέλλονται. Στο «Θεαγένειο» οι ελλείψεις νοσηλευτών φτάνουν τους 100, ενώ η έλλειψη 30 γιατρών οδήγησε σε συγχωνεύσεις (Χειρουργική) και κλείσιμο κλινικών (Γναθοχειρουργική). Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να επεκταθεί στη Γυναικολογική και τη Θωρακοχειρουργική, που λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, τα γυναικολογικά χειρουργεία βρίσκονται σε δύο λίστες: Μία για κακοήθειες με αναμονή 2-3 μήνες και μία για καλοήθειες με αναμονή περίπου 1,5 χρόνο.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των φαρμακείων των νοσοκομείων έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακα για τις θεραπείες τους. Το φαρμακείο του «Θεαγένειου» έστειλε έγγραφο προς τους γιατρούς, με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν υπάρχουν 25 βασικά ογκολογικά φάρμακα, όπως αντιεμετικά, αυξητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν θεραπείες ασθενών. Οι γιατροί θα πρέπει να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς θα πρέπει οι ίδιοι να τρέχουν είτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, είτε σε ιδιωτικά φαρμακεία, για να τα προμηθεύονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους.

Αιτία της παραπάνω κατάστασης, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος», γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί οφείλονται όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα. Στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Μαζικά να διεκδικήσουμε:
 Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 6/11

Ο Σύλλογος Γυναικών της Ε' Δημοτικής Κοινότητας σας προσκαλεί στην προβολή-συζήτηση της ταινίας: 

"ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ"

Την Παρασκευή 6 Νοέμβρη, στις 7:30 μ.μ. στην οδό Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη). 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 5/11

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι οικογένειές μας δεν αντέχουν να σηκώνουν το δυσβάστακτο κόστος σπουδών. Για αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Ε.Ε. σε μας και τους γονείς μας. Δεν έφταναν ως τώρα όλα αυτά τα μέτρα που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μείωσαν το εισόδημα των γονιών μας κατά 40%. Έχουμε τώρα νέο χτύπημα στη λαϊκή οικογένεια μέσω του 3ου μνημονίου, με αποτέλεσμα περισσότεροι συνάδελφοί μας να αναγκάζονται να δουλεύουν από το 1ο έτος ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Με το ξεκίνημα του Νοέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα μείωση 20% στη χρηματοδότηση για την Παιδεία.

Αυτό σημαίνει: 
~ Θα βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Πληρώνουμε ήδη πολλά για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα... σε λίγο θα πληρώνουμε και για να κάτσουμε. 
~ Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές! Ήδη σε πολλές σχολές εργαστήρια δεν γίνονται λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, φοιτητές δεν χωράνε σε αίθουσες. Έχουμε μέχρι και την παγκόσμια πρωτοτυπία εργαστήρια να γίνονται θεωρητικά σε μαυροπίνακα!

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, που μετατρέπει τα Πανεπιστήμιά μας σε επιχειρήσεις και την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κατάρτιση και εφήμερη γνώση. Τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδεται στα μονοπώλια.

Θέλουμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν για τους απόφοιτους. Οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25. Ενώ με το 3o μνημόνιο εξαπολύεται λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αποτέλεσμα οι νέοι απόφοιτοι να μην έχουμε πρόσβαση στην Υγεία, να δουλεύουμε χωρίς άδειες και άλλα δικαιώματα.

Κυβέρνηση - ΕΕ παίρνουν τα μέτρα τους. Οι φοιτητές να πάρουμε τα δικά μας. 
Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 12:00 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, σε τηλεοπτική εκπομπή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων λόγο της υποχρηματοδότησης πρότεινε ως λύση : «500 ευρώ το χρόνο δίδακτρα για κάθε φοιτητή…».

Αυτή η δήλωση έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του αντιπρύτανη του ΑΠΘ Θ.Λαόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα που είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι: «η επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΑΠΘ».

Μπορεί για τον κ. Μπουτάρη τα 500 ευρώ να μην είναι τίποτα… όμως για τις οικογένειες μας είναι ένα ολόκληρο μηνιάτικο.

Είναι πρόκληση να απευθύνονται στους γονείς μας, που ήδη ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών, και να τους καλούν να πληρώσουν ακόμη μια φορά το μάρμαρο. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεν το δημιουργήσαμε εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειες μας. 

Μνήμη χρυσόψαρου έχετε κ. Μπουτάρη; Δεν γνωρίζετε ότι όλες οι κυβερνήσεις σημερινές και προηγούμενες προχώρησαν:
* Σε μείωση κατά 80% των προϋπολογισμών τα τελευταία 5 χρόνια.
* Έβαλαν δύο φορές το χέρι στα αποθεματικά των πανεπιστημίων μας.
* Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα μείωση 20% για το 2016. 

Το γνωρίζετε πολύ καλά αλλά θέλετε να πληρώσουν ξανά τα μόνιμα υποζύγια, οι γονείς μας. Γιατί δεν παίρνετε από:
Τους μεγαλοβιομήχανους που απολαμβάνουν πακέτο στήριξης 35 δις μέσω του 3ου μνημονίου.
* Τις Ελληνικές Τράπεζες που μόνο την πενταετία 2010-2015 έλαβαν 250 δις ευρώ στήριξη.
* Από τα εκατομμύρια που δίνονται μέσω των προϋπολογισμών των σχολών μας σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ, για διαγωνισμούς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας κ.α.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ
5 ΝΟΕΜΒΡΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 
12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ 5/11

Παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Παπαναστασίου-Μπότσαρη) την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 10:30 π.μ. έχουν προγραμματίσει οι Επιτροπές Ανέργων Κεντρικής/Ανατολικής Θεσσαλονίκης με σκοπό την κατάθεση προστίμων προς διαγραφή.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΑΟ 4/11

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), Βαλαωρίτου 38, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 8:30 το πρωί. 

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλα τα Δ.Σ. των επαγγελματικών-βιοτεχνικών-εμπορικών-αυτοκινητιστικών σωματείων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής για να βάλουμε φρένο στον αφανισμό μας, στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που έρχονται. 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Τα μέτρα του 1ου και 2ου μνημονίου και οι πεντακόσιοι περίπου εφαρμοστικοί νόμοι, οδήγησαν στη συρρίκνωση του εισοδήματός μας, σε οφειλές προς την εφορία, τον ΟΑΕΕ, τις τράπεζες, έσπρωξαν σε χρεοκοπία και στο λουκέτο 250.000 συνάδελφους μας. Σ’ αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα έρχονται  να προστεθούν τώρα και τα καινούρια του 3ου μνημονίου, που δεν έχουν τελειωμό, με σκοπό να μας αφανίσουν. 

Τα μέτρα που επιβάλλουν τα μνημόνια και εφαρμόζει η κυβέρνηση στόχο έχουν να σώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου και να σβήσουν από το χάρτη τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους για να μονοπωλήσουν την αγορά. 

Στο μεγάλο κεφάλαιο δίνουν: φοροαπαλλαγές, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, διαγραφή χρεών, παράδοση ολόκληρων κλάδων, τζάμπα εργαζόμενους με επιδότηση από το κρατικό χρήμα. 

Στους μικρούς ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενους, αυτοκινητιστές επιβάλλουν:
Απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που σημαίνει παράδοση ολόκληρων κλάδων στο κεφάλαιο και νέο εκτοπισμό χιλιάδων συναδέλφων.
Νέα αύξηση προκαταβολής του φόρου στο 100%, διατήρηση της φοροληστείας του 26% από το πρώτο ευρώ.
Αναπροσαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων, με αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων καθώς και αποβολή. 
Κατασχέσεις και πλειστηριασμούς του εισοδήματος, του επαγγελματικού εξοπλισμού, των περιουσιακών στοιχείων ακόμη και της πρώτης κατοικίας 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις. Αποποινικοποίηση των οφειλών.
Να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας ανεξαρτήτως οφειλών.
Διαγραφή των τόκων, των προσαυξήσεων, των προστίμων. Πάγωμα του υπόλοιπου των χρεών.
Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
Αποδέσμευση δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές.
Επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους από αδυναμία συνέχισης.
Να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που κλάπηκαν από το ταμείο.
Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το ΚΕΑΟ, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, δημιουργήθηκε για να πιέσει με απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα περισσότερο τους μικρούς και μεσαίους ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν το μικρομάγαζο τους, για να αλωνίζουν ελεύθερα οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές που στηρίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. 

….όσο για σένα….
Τσακίζουν τη ζωή σου, το κατάλαβες;
Καταδικάζουν το παιδί σου, το κατάλαβες;
Σου έχουν κηρύξει πόλεμο, το κατάλαβες;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΙΝΙΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
….Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ…
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ
με τα σωματεία και τις επιτροπές που συσπειρώνονται σ’ αυτήν
ΣΕ ΚΑΛΕΙ
Δεν υπάρχει άλλη απάντηση, ο εφησυχασμός σου τους βολεύει
Δεν υπάρχει άλλη λύση, η απαισιοδοξία σου τους θρέφει.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥ-ΑΓΩΝΙΣΟΥ 
ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ – ΜΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ 
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΕΑΟ - ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 38 
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 στις 8:30 το πρωί. 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 4/11

Κινητοποίηση – Συνέλευση
την Τετάρτη 4 Νοέμβρη στις 10:00 π.μ στο δημαρχείο. 

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες,
Με απόφαση της ομοσπονδίας, η Τετάρτη 4 Νοέμβρη χαρακτηρίστηκε ως πανελλαδική ημέρα κατάληψης όλων των δημαρχείων και άλλων υπηρεσιών των δήμων από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. Η ΔΑΣ καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση και τη συνέλευση του ΣΕΔΘ που θα πραγματοποιηθεί. 

Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να πάρουν νέα αντεργατικά μέτρα. Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζονται να τελειώσουν τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να διαλύσουν τελείως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους. Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια. Θέλουν να γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών και των μεγαλέμπορων στον χώρο της υγείας. Νέες μεγάλες μειώσεις ετοιμάζουν στις συντάξεις και τις παροχές υγείας και πρόνοιας. Στο στόχαστρο έχουν βάλει και τα ΒΑΕ. 

Νέες μειώσεις σε μισθούς ετοιμάζουν με το νέο μισθολόγιο και την «αξιολόγηση» εργαζομένων και υπηρεσιών. «Αξιολόγηση» που θα οδηγήσει σε συγχώνευση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Παράλληλα, έχουν σκοπό να συνεχίσουν τη φοροληστεία των εργαζομένων, να βάλουν στο χέρι τα σπίτια των εργαζομένων, μέσω των πλειστηριασμών και των λεγόμενων «κόκκινων δανείων».

Να σημάνει ξεσηκωμός παντού. Να μπλοκάρουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα. Με τον αγώνα μας να ανοίξουμε δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού και όχι των βιομήχανων, των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση και τη συνέλευση στο δημαρχείο στις 4 Νοέμβρη. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
 και ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του Π.Α.ΜΕ. 
στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 π.μ.
 
Γραμματεία της ΔΑΣ
29/10/2015 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 2/11

Μαθητικές πορείες και καταλήψεις οργανώνονται τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να καλούν σε γενικό ξεσηκωμό διεκδικώντας να εξασφαλιστεί άμεση χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν τα σχολεία τους.

Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη μόρφωση. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών. Να μη στοιβάζονται στις τάξεις, να μην καταργηθούν - συγχωνευτούν σχολεία και τμήματα. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές. Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας και ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Μαζί με τους μαθητές θα βρίσκονται καθηγητές και γονείς. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11.00 έως τις 14.00) και καλεί σε μαζική συμμετοχή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επιτυχία της κινητοποίησης των μαθητών. Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να είναι «δίπλα στους μαθητές, στα παιδιά μας, δίπλα στις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους και όχι απέναντί τους!» απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών είναι δίκαιος».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2/11

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη 11π.μ-2μ.μ. και τις κινητοποιήσεις των μαθητών που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από την αρχή της σχολικής χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης. Η χρονιά ξεκίνησε με 25.000 χιλιάδες κενά, με τις πιο ήπιες εκτιμήσεις. Αν η περσινή χρονιά έληξε με 2.500 χιλιάδες κενά που δεν καλύφθηκαν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, φέτος τα πράγματα προβλέπονται χειρότερα. Ένα από τα εκατοντάδες χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι σε σχολείο της Κεφαλονιάς όπου μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) άρχισε να διδάσκεται από τη μέση της χρονιάς και μετά. Η πολιτική που ακολούθησαν πιστά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται κατά γράμμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον των παιδιών μας.

Γι΄ αυτούς τους λόγους κινητοποιούνται οι μαθητές σε πολλά σχολεία σε όλη τη χωρά. Θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός είναι κοινός και μας αφορά όλους. Είναι προκλητικό οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι υποστηρικτές τους κάθε φορά που ξεσπάνε μαθητικοί αγώνες να θυμούνται τις χαμένες διδακτικές ώρες, όταν με δική τους ευθύνη αφήνουν χιλιάδες τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς, με εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, όταν ακόμα και πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα δεν διδάσκονται.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικά τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των μαθητών που εμφανίζονται πανελλαδικά. Οι αστυνομικές διευθύνσεις έχουν αναλάβει - με κατεύθυνση της «πρώτη φορά αριστεράς» - να είναι σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα σχολεία για να αντιμετωπίζουν διάφορα «περιστατικά» στο χώρο των σχολείων, μεταξύ αυτών και τις καταλήψεις. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που είχαμε ζήσει σε στιγμές δόξας με το ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει ξανά για να κάμψει τους μαθητές. Δίπλα σε αυτά τα φαινόμενα έχουμε και κρούσματα αυταρχισμού από ορισμένους εκπαιδευτικούς και διευθυντές σε σχολικές μονάδες. Αγωνιστές μαθητές τρομοκρατούνται ή παίρνουν αποβολή γιατί διεκδικούν, αγωνίζονται και εκφράζουν τη γνώμη τους. Σε σχολείο στο Κουκάκι μαθητής έλαβε μονοήμερη αποβολή γιατί είχε το θάρρος να εκφράσει μια άλλη γνώμη ενώπιον όλων των συμμαθητών του απέναντι στο κήρυγμα του Διευθυντή περί «εθνικής ομοψυχίας». Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πατρών και στο 5ο Γυμνάσιο Γλυφάδας επιστολές σχολείων στέλνονται σε γονείς για «να λάβουν γνώση για το παράνομο των καταλήψεων στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά τους». Απαγορεύονται συνεδριάσεις μαθητικών συμβουλίων μέσα στο σχολικό ωράριο. Σε σχολείο της Καλλιθέας απαγορεύτηκε σε μαθήτρια να μιλήσει στην τάξη της ενόψει της ψηφοφορίας για τις εκλογές του 15μελούς.

Δίπλα στους μαθητές, στα παιδιά μας, δίπλα στις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους και όχι απέναντι τους! Δίπλα στους μαθητές κι όχι απέναντι, με την κυβέρνηση και όσους ωφελούνται με την πολιτική της. Αυτή πρέπει να είναι η θέση κάθε εκπαιδευτικού που θέλει να είναι λειτουργός – παιδαγωγός. Γιατί ο αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών είναι δίκαιος!

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να αντιπαρατεθούν στις όποιες προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους μαθητές, μαζί με τους γονείς (σε κινητοποίηση καλεί και η ΑΣΓΜΕ για την ίδια μέρα) στο δρόμο του αγώνα. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, οι ΕΛΜΕ να βρεθούν δίπλα στους φυσικούς τους συμμάχους που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές και τους γονείς τους.

Κλιμακώνουμε – Δυναμώνουμε τον αγώνα! 
Όλες και όλοι στη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη. 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ

ΕΝΩΣΗ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες στην Μαρινόπουλος Α.Ε

Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μας δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις, κόπηκαν τα επιδόματα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύτηκαν εις βάρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας και της σταθερής εργασίας. Εργαζόμαστε με την απειλή της απόλυσης, του κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ ζούμε ήδη με τον μεγάλο βραχνά της ανεργίας μέσα στις οικογένειες μας.

Αυτή η επίθεση στο σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων έχει αιτία, κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι. Η εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε τη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί πανελλαδικά 14.000 εργαζομένους.

Η Μαρινόπουλος Α.Ε παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση είναι αποτέλεσμα τις άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Καμία εμπιστοσύνη στη πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου γιατί γνώριζε τους σχεδιασμούς τις εργοδοσίας. Δεν πήρε καμία αγωνιστική πρωτοβουλία και με την στάση της έδειξε ανοχή, έβαλε πλάτη στην επίθεση που κλιμακώνεται.

Δεν υπάρχουν σωτήρες, ανέλαβε ΤΩΡΑ δράση, πάλεψε για τη ζωή σου.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Κανένας εργαζόμενος να μην υποχωρήσει!!! Κανέναν εργαζόμενο να μη τον πάρει από κάτω αυτό που ζει καθημερινά στη δουλειά και στο σπίτι του. Μη μείνουμε στην οργή και την αγανάκτηση, γενικά και αόριστα χωρίς να την κάνουμε αγώνα. Η ανεργία, η καθημερινή απειλή της απόλυσης, η κατηφόρα στους μισθούς, η συλλογή από απλήρωτους φόρους, τα συνεχόμενα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες, δεν αντιμετωπίζονται με κατάρες και μιζέρια. Αυτό θέλουν όσοι έχουν συμφέρον να μας καταδικάσουν μόνιμα στην εξαθλίωση, στην ανεργία, να είμαστε δούλοι στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που στήνουν. Δεν πρέπει να μας τσακίσει η απόγνωση, η απογοήτευση, η λογική πως “ότι και να κάνουμε τίποτα δε γίνεται”.

Να μην τους περάσει! Μπορούμε να βάλλουμε εμπόδια στην εργοδοσία. Κανείς να μην μείνει ανοργάνωτος. Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της εργοδοσίας επιβάλλεται να οργανωθούμε στα κλαδικά μας σωματεία σε όλη την Ελλάδα, σωματεία που η εργοδοσία δεν έχει καταφέρει να τα βάλει στο χέρι. Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να παλέψουμε. Να απαντήσουμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω!!! Να οργανώσουμε την πάλη κατά των αποφάσεων της εργοδοσίας, μαζί με τα κλαδικά σωματεία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο, να τις εμπιστευτούμε.

Όλοι μια γροθιά, κανείς μόνος του. Με ενότητα να οργανωθούμε απέναντι στον όμιλο Μαρινόπουλου.

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την δική μας δύναμη, να πούμε το δικό μας ΟΧΙ, να βάλουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα, την απαίτηση να μην ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι τον 21ο αιώνα. Αποφασίζουμε, οργανώνουμε την αντίσταση και τον αγώνα μας με Γενικές Συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων, κατάστημα το κατάστημα, συζητώντας με τους συναδέλφους μας συλλογικά. Σε κάθε κατάστημα σε όλη την Ελλάδα, συζητάμε τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά, για την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις απλήρωτες ώρες, τα κομμένα ρεπό, τις επιπλήξεις που πέφτουν βροχή, τις δυσμενείς μεταθέσεις, τις απολύσεις, να καταλήξουμε πως με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όποια άλλη μορφή δράσης επιλέξουμε θα διεκδικήσουμε από την εργοδοσία:

* Καμιά Απόλυση. Καμία «Οικειοθελής Αποχώρηση».
* Να ακυρωθούν τώρα όλες οι απολύσεις, κανένας εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του.
* Να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών.
* Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
* Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
* 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
* Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
* Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
* Κανένας εργαζόμενος με δουλειά 2 και 3 ημερών με μισθούς 250 και 300 ευρώ.
* Να υπογραφεί άμεσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς.

Απαντάμε αποφασιστικά με την μαζική μας συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ, παίρνουμε την υπόθεση της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια.