Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου θα έχει την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, καθώς οι μεθοδεύσεις για την οριστικοποίηση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό συνεχίζονται.

Στο επίκεντρο φαίνεται πως παραμένει το θέμα των επικουρικών συντάξεων, στις οποίες αναμένεται να μπει μεγαλύτερο μαχαίρι. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας «μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου δεν δέχονται την αύξηση των εισφορών, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες περικοπές, προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος για μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

Όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τα οποία θα υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός και θα βγαίνει το «ανταποδοτικό» τμήμα της σύνταξης, συρρικνώνονται περαιτέρω σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κυβέρνηση και Κουαρτέτο φέρονται να συμφωνούν σε συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης). Κι αυτό όταν στο εξής ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση όλο τον εργάσιμο βίο.

Στο πλαίσιο αυτό των διαρκών περικοπών, ώστε «να βγαίνουν οι αριθμοί», φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για την αυστηροποίηση των όρων απόδοσης των συντάξεων χηρείας (θανάτου), βάζοντας ως πρόσθετη προϋπόθεση τη συμπλήρωση από το δικαιούχο του 57ου έτους της ηλικίας του.

Και ενώ δεν έχει διαμορφωθεί μέχρι τέλους η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με μέτρα και δεσμεύσεις που πρέπει να καταγραφούν στο κείμενο της συμφωνίας, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά τι πραγματικά εννοούσε η κυβέρνηση όταν έκανε λόγο για «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις...

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου συνεχίζονταν οι συζητήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το Φορολογικό. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου