Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΝΑ ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΘΡΙΛΕΡ!


Όπως ήδη έχει ενημερώσει το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής το προηγούμενο διάστημα η επιχείρηση "Βελιγράδι" προέβη σε παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες σε βάρος δυο συναδελφισσών (οικειοθελείς αποχωρήσεις χωρίς να το γνωρίζουν, ήταν μισοασφαλισμένες, δεν έχουν δοθεί δώρα Χριστουγέννων), μέλη του Συνδικάτου, εκ των οποίων η μια γενική γραμματέας του.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε από το Συνδικάτο και με τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλα σωματεία που έδειξαν την αλληλεγγύη τους την Κυριακή (15/1), είχε συμφωνηθεί να επιστρέψουν στη δουλειά. Σε πρώτη φάση έγινε βάζοντας την μια στην πρωινή βάρδια και την άλλη στην βραδινή, βάζοντας τες γενικά στο πρόγραμμα. Στα μισά της πρωινής βάρδιας η εργοδοσία, αθέτησε τις δεσμεύσεις που είχε κάνει μπροστά στο Συνδικάτο και τις εργαζόμενες για δεύτερη φορά και είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εργασιακή τους σχέση (το μεσημέρι).

Παρόλα αυτά το Συνδικάτο, με άμεσα και γρήγορα αντανακλαστικά, έκανε παρέμβαση στο χώρο εργασίας και ενώ η μια συναδέλφισσα εργαζόταν. Μετά από αυτήν την παρέμβαση η εργοδοσία αποφάσισε για ακόμα μια φορά να τις εξοφλήσει και να συνεχίσει την εργασιακή τους σχέση.

Παρόλο που σε ορισμένους όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί μπέρδεμα δεν τελειώνει εδώ!

Η όλη διαδικασία προχωρούσε και στο τυπικό της κομμάτι με σύνταξη ενός συμφωνητικού όπου θα υπήρχαν και γραπτά οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας, με σκοπό να κατατεθεί και στην επιθεώρηση εργασίας. Παρόλα αυτά αποδείχτηκε στην πράξη ότι όλη αυτή την ώρα διοργάνωναν τραγικές μεθοδεύσεις για να διώξουν τις δυο εργαζόμενες και το Συνδικάτο.

Με πρωταγωνιστή σε όλη αυτή την υπόθεση τη δικηγόρο, που παρουσιάστηκε ως νομικός εκπρόσωπος της επιχείρησης, εμφανίστηκε χωρίς λόγο η αστυνομία. Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκε η ίδια να τους υποδεχτεί στο πεζοδρόμιο. Η δικηγόρος ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ήταν «φοβισμένη» και γι’ αυτό κάλεσε την αστυνομία. Η εξήγηση που δόθηκε από την εργοδοσία ήταν ψευδής, ότι δηλαδή δεν είχε να κάνει με την υπόθεση που ήταν σε εξέλιξη, αφού δεν συνέβαινε τίποτα εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο η σύνταξη του συμφωνητικού.

Μετά από αυτό το γεγονός ένας αστυνομικός με πολιτικά κάθισε κανονικά στο μαγαζί, παρακολουθώντας ζωντανά τις συζητήσεις του Συνδικάτου και εκπροσώπων της επιχείρησης για το περιεχόμενο του παραπάνω συμφωνητικού. «Όλως τυχαία» παρουσιάστηκαν «υποτιθέμενοι φίλοι» του μαγαζιού που δεν δίστασαν να επιτεθούν με χυδαίους χαρακτηρισμούς στα στελέχη του Συνδικάτου μπροστά στο αστυνομικό όργανο που υποτίθεται πως ήταν παρατηρητής της διαδικασίας. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο ρόλος της αστυνομίας, ότι δεν είναι δουλειάς της να κρατά ως ¨ουδέτερη δύναμη¨ την τάξη, αλλά όποτε χρειάζεται προστατεύει πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Να ένα ακόμα τραγικό κομμάτι της υπόθεσης. Όση ώρα τα μέλη του Συνδικάτου περίμεναν να συνταχτεί το συμφωνητικό ο εργοδότης έλεγε πως θέλει να κάνει φίλους στην Ελλάδα (είναι από την Σερβία), όπως επίσης να κάνει φίλους και τα στελέχη του Συνδικάτου. Λίγο χρονικό διάστημα μετά από αυτές τις συζητήσεις άρχισε «αυθόρμητα» να διώχνει τις συναδέλφισσες και τα στελέχη του Συνδικάτου.

Να λοιπόν ποιες είναι οι συμφωνίες της εργοδοσίας όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυτά που δικαιούνται. Το αναφέρουμε διότι οι εργοδότες δεν διστάζουν να μας λένε κάθε φορά που διεκδικούμε με βάση τα δικαιώματά μας την ατάκα «έχουν γίνει  συμφωνίες».

Να ποιο είναι το νομικό πλέγμα που υποτίθεται προστατεύει τους εργαζόμενους, το λαό και τα δικαιώματά τους. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι νόμοι είναι ουδέτεροι. Ότι παράνομο και νόμιμο ισχύει και για τις δυο πλευρές. Παρόλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλοι οι νόμοι είναι ταξικοί και έρχονται για να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να βγουν λάδι οι εργοδότες. Εφαρμόζονται μόνο αυτοί που τους συμφέρει, ενώ η εργατική νομοθεσία γίνεται σκουπίδι ανάλογα με τις ορέξεις τους.

Απαιτούμε:
 Να επιστρέψουν και οι δύο συναδέλφισσες στη δουλειά και ολοκληρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να δοθούν όλα τα χρωστούμενα στις συναδέλφισσες(δώρα, επιδόματα) και τα δεδουλευμένα τους.

Όλοι αυτοί που μεθοδεύουν τέτοιου είδους σκηνικά και όλοι όσοι τους στηρίζουν κάνουν μεγάλο λάθος ότι θα μείνουν όλα αυτά αναπάντητα. Οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν να γίνονται και ο κερατάς και ο δαρμένος σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Αργά ή γρήγορα οι ίδιοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο και θα τον σερβίρουν όπως τους πρέπει. 

Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιους τρόπους μπορούν να βάλουν στο χέρι τα ταξικά Συνδικάτα το ταξικό κίνημα. 

Κόντρα στις δικές τους σκηνοθεσίες οι εργαζόμενοι βάζουν μπροστά την δική τους οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου