Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΕΡΟΓΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ένας νέος υπέρογκος δανεισμός 20 εκατ. ευρώ του δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο δανεισμός αυτός υπερψηφίστηκε εκτός από την πλειοψηφούσα παράταξη Μπουτάρη και από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράταξη της ΝΔ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα εκθείασε το δανεισμό από την ΕΤΕπ ως αναπτυξιακό εργαλείο που αδικείται από τη διοίκηση Μπουτάρη, ζήτησε την αναβολή του θέματος και αποχώρησε στο τέλος από την ψηφοφορία.

Όσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή φρόντισε να απουσιάζει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση στο ζήτημα του δανεισμού.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισε το νέο δανεισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Το νέο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στις σημερινές δανειακές υποχρεώσεις του δήμου που είναι 37 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος του δανεισμού του στα 57 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο Γ. Μπουτάρης στην τοποθέτησή του για το θέμα προανήγγειλε τη σύναψη και άλλων δανείων από τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη αρνητική για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού ο λαός της πόλης καλείται πάντα να πληρώνει το λογαριασμό μέσα από τα χαράτσια των δημοτικών φόρων και τελών που είναι από τα υψηλότερα στη χώρα.

Αυτοί που σίγουρα βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν και αυτό το πακέτο των εκατομμυρίων.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο ότι στον ενδεικτικό πίνακα των έργων και στις πρώτες θέσεις -όπου εξαντλούνται και τα 20 εκατ. ευρώ- βρίσκονται έργα (τα περισσότερα στο στάδιο των μελετών) που αφορούν αποκλειστικά το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με σκοπό την τουριστική του ανάδειξη, κάτι που αποτελεί τον κεντρικό άξονα πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη και διαχρονικό αίτημα του τουριστικού κεφαλαίου και των μεγαλοξενοδόχων της πόλης.

Την ίδια στιγμή στις συνοικίες της πόλης μεγάλες είναι οι ανάγκες για νέους παιδικούς σταθμούς, για πάρκα και παιδικές χαρές, για χώρους αθλητισμού και αναψυχής, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για την αντισεισμική θωράκιση ή την αντιπλημμυρική προστασία.

Ο νέος όμως δανεισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης που προετοιμάστηκε σε αγαστή συνεργασία με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει και μια βαθύτερη στόχευση, επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Υλοποιώντας πιστά τον αντιλαϊκό νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προωθεί ακόμα περισσότερο το μοντέλο του αυτοχρηματοδοτούμενου δήμου, του οποίου η οικονομική λειτουργία θα βασίζεται στη φορολόγηση των δημοτών και στο δανεισμό.

Επιχειρεί μάλιστα να μεταφέρει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την αρμοδιότητα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, κάτι που είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.

Έτσι εξηγείται και γιατί η κυβέρνηση στηρίζει αυτόν το δανεισμό στο Δήμο Θεσσαλονίκης αφού στην πράξη ανοίγει το δρόμο και στους υπόλοιπους δήμους και ευνοεί τα σχέδιά της για την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της θεσμοθετημένης κρατικής επιχορήγησης στην Τοπική Διοίκηση.

Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο, λοιπόν, και τα δυο μαζί το πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Γιατί αυτή η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, την οποία έχουν συρρικνώσει όλες, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή ενός μέρους από την άγρια λαϊκή φορολόγηση για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.

Εντέλει, ο λαός της πόλης όχι μόνο θα υφίσταται τις συνέπειες της άγριας φοροεπιδρομής της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά φορτώνεται επιπλέον και με ένα επιπρόσθετο δάνειο που θα το αποπληρώνει μέσω της δημοτικής φορολογίας που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Επομένως το ζήτημα που μπαίνει για το λαό είναι να οργανωθεί, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται βάζοντας στο στόχαστρο του αγώνα του όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική μα και όσους συνοδοιπορούν μαζί της είτε είναι δήμαρχοι είτε περιφερειάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου