Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ … ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης «Ποσειδώνιο», που υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Προβλήματα τα οποία δημιουργούν έντονη ανησυχία για το μέλλον του και οφείλονται στην υποχρηματοδότηση του από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, καθώς και σε σοβαρές καθυστερήσεις σε έργα που γίνονται το τελευταίο διάστημα. 

Με το δίκιο τους είναι αναστατωμένοι και εξοργισμένοι γονείς, αθλητές και προπονητές καθώς διαπιστώνουν καθημερινά ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Το κολυμβητήριο έχει κλείσει από τον περασμένο Αύγουστο, αφού μετά από διαγωνισμό υπήρξε ανάδοχος για την ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση. Όμως οι καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων είναι πολλές και δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα μέχρι 1 Απριλίου όπως υπόσχεται η ΓΓΑ. 

Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα και στο Εθνικό κολυμβητήριο αφού εδώ και 7 μήνες συνωστίζονται χιλιάδες αθλητές. Μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Κολυμβητήριο υπήρχε ένας εργαζόμενος που ήταν παράλληλα ταμίας, ναυαγοσώστης και τεχνικός. Καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση για τους αθλητές που καθημερινά βρίσκονται στο κολυμβητήριο. Χαρακτηριστικά είναι στοιχεία που αναφέρουν, ότι οι αθλητές με το κλείσιμο του Ποσειδωνίου έχουν χάσει το 66% του χώρου για προπονήσεις και ότι 20000 μαθητές στοιβάζονται να πάρουν σειρά στο Εθνικό. 

Μην ξεχνάμε ότι το «Ποσειδώνιο» είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της χώρας, συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων, με εγκαταστάσεις κολυμβητηρίων (κλειστών κι ανοιχτών), τένις, μπάσκετ, χάντμπολ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μαζική λαϊκή άθληση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. 

Ωστόσο το κράτος, δια των κυβερνήσεων του διαχρονικά, έχει αφήσει αυτό το χώρο -ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ)- στο έλεος της εγκατάλειψης, με τεράστια προβλήματα κι ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιστώσεις του κράτους προς την ΓΓΑ έχουν μειωθεί πάνω από το 50% από το 2011. Γίνεται φανερό ότι η οικονομική πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο του Αθλητισμού έχει σα στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων. 

Επίσης εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων, με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημά των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών. 

Βέβαια αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα περιφερειακά δημοτικά κολυμβητήρια. Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να στερηθούν το -αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους- δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή και ακόμα περισσότερο τα άτομα που έχουν ανάγκη την κολύμβηση. 

Χρειάζεται αγώνας ώστε το δικαίωμα στον αθλητισμό, η κατάργηση της επιχειρηματικής δράση, να μπει στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην δουλειά και στη γειτονιά, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Και βέβαια οι αθλητές, οι προπονητές με τους φορείς τους, τα σωματεία, να δείξουν την ίδια αγωνιστικότητα, επιμονή και θέληση και έξω απ τις γραμμές του γηπέδου 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Άμεση έναρξη των εργασιών στο Ποσειδώνιο και τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος περάτωσης και παράδοσης -31/3/2017- στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης. 
Να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό», ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους, με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση.
Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή συντήρηση και λειτουργία των κολυμβητηρίων.
Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η Γ.Γ.Α. 

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ,
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΛΑΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥΜΠΑΣ- Έ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΚΕΝΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου